США тиснуть на Raiffeisen, аби той не викуповував «заморожені акції» Дерипаски - Reuters

США тиснуть на Raiffeisen, аби той не викуповував «заморожені акції» Дерипаски - Reuters

Укрінформ
Мінфін США тисне на австрійський Raiffeisen Bank International, найбільший західний банк у Росії, щоб той відмовився від планів викупити за 1,5 млрд євро «заморожені акції» російського олігарха Олега Дерипаски в найбільшій будівельній компанії Австрії Strabag.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters із посиланням на співрозмовників, обізнаних із ходом перемовин.

За словами джерел, останніми тижнями високопоставлені чиновники Міністерства фінансів США підкреслили свою стурбованість цією угодою на зустрічах із представниками банку та австрійської влади.

Вони нагадали, що Дерипаска перебуває під санкціями.

Читайте також: Угодою «Райффайзену» з Дерипаскою зацікавився санкційний орган США - ЗМІ

Також представники американського уряду, які вважають, що Дерипаска виграє від цієї угоди, вимагають від банку надати їм інформацію про осіб і компанії, залучені до цієї угоди.

Джерела агентства не виключають, що коли Raiffeisen Bank International, незважаючи на попередження, завершить угоду, і буде доведено, що вона суперечить санкціям США, Вашингтон може накласти на банк штрафні санкції.

За словами співрозмовників, з огляду на позицію США, австрійська влада не дасть «зеленого світла» цій угоді, та й банк уже сам готується відмовитися від неї.

Представник Європейської комісії, який займається контролем за режимом санкцій ЄС проти олігархів, включаючи Дерипаску, сказав, що він знає про транзакцію та «попросив роз'яснень в австрійської влади, а відповіді ще не отримав».

Як повідомляв Укрінформ, у червні минулого року акціонери найбільшої австрійської будівельної компанії Strabag під час загальних зборів ухвалили рішення зменшити частку контрольованої російським олігархом Олегом Дерипаскою MKAO Rasperia у концерні до рівня нижче 25%.

Читайте також: Постачали в РФ сировину для ракет: СБУ оголосила підозру Дерипасці та затримала його топменеджерів

Російський олігарх через свою компанію Rasperia мав 27,8% акцій Strabag. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну та пов’язаних з цим санкціями у Strabag заявили про намір зменшити частку Дерипаски до рівня нижче за 25%. Rasperia була виключена з учасників річних загальних зборів і позбавлена права голосу на них. Також основному акціонеру – Дерипасці, як і в 2022 році, було відмовлено у виплаті дивідендів. Його гроші були розміщені на окремому рахунку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-