Постачали в РФ сировину для ракет: СБУ оголосила підозру Дерипасці та затримала його топменеджерів

Постачали в РФ сировину для ракет: СБУ оголосила підозру Дерипасці та затримала його топменеджерів

Укрінформ
Служба безпеки України зібрала доказову базу на російського олігарха Олега Дерипаску і затримала його українських топменеджерів, які постачали до Російської Федерації сировину для виробництва «Іскандерів».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

«У результаті комплексних заходів Дерипаска отримав заочне повідомлення про підозру, а двох його топменеджерів затримано у різних регіонах нашої держави. Йдеться, зокрема про директора надровидобувної компанії «Глухівський кар’єр кварцитів» та куратора цієї установи від російського олігарха: громадянина України, який у 2021 році отримав посвідку на проживання в РФ», - ідеться у повідомленні.

За матеріалами слідства, ці двоє фігурантів допомогли Дерипасці привласнити виробничі потужності кар’єра у 2012 році, попри існуючу заборону на продаж.

Відтоді і до початку повномасштабного вторгнення Росії керівництво видобувної компанії постачало до РФ оптові партії гірських порід для виплавки сталі.

Отриману з України сировину компанії російського мільярдера продавали підприємствам військово-промислового комплексу РФ для виробництва балістичних ракет, зокрема типу «Іскандер».

Також імпортовану продукцію загарбники використовували для серійного виготовлення бойових дронів і радіолокаційних систем.

Читайте також: Російський олігарх Дерипаска програв суд в Австрії щодо позбавлення його прав у компанії Strabag

На підставі зібраних доказів Дерипасці заочно повідомили про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (організація привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою); ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 (організація легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом); ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 110-2 (організація фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Злочинні дії директора української компанії кваліфіковані за двома статтями ККУ: ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, вчинені організованою групою); ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 110-2 (пособництво у фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Його спільнику - куратору - повідомили про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою); ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) ККУ.

Також повідомлена заочна підозра одному з керівників РУСАЛу і громадянці Кіпру, яка сприяла незаконному відчуженню підприємства.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому 2023 року за матеріалами СБУ Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін’юсту щодо передачі у державну власність України підприємств, які належали Дерипасці. Рішення суду стосується Миколаївського глиноземного заводу, а також низки надровидобувних компаній.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-