Шмигаль розповів, як Україна використає €50 мільярдів допомоги від ЄС

Шмигаль розповів, як Україна використає €50 мільярдів допомоги від ЄС

Укрінформ
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, як Україна витратить 50 млрд євро допомоги від ЄС.

Про це він сказав під час озвучення спільних заяв із президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн у Брюсселі, повідомляє Укрінформ.

“У 2024 році ми зробили ще один крок вперед. За особистої підтримки президентки Урсули фон дер Ляєн Європейський Союз розпочав новий механізм підтримки України”, - зазначив Шмигаль.

За його словами, мета полягає в тому, щоб ця допомога була стабільною і відповідала повністю програмам реформ в Україні, аби країна наблизилася ще більше до членства в ЄС.

“Ми отримаємо десь біля 50 млрд протягом чотирьох років. З цих грошей 33,8 підуть на бюджетну підтримку, 7 млрд - на стимулювання інвестицій до української економіки, потенційно це має привабити більше 30 млрд євро інвестиції протягом часу існування програми, 4,7 млрд євро будуть використані для того, щоб впроваджувати реформи та покращувати спроможність державних органів. Україна вдячна за цей інструмент, що буде однією з підвалин нашої сили”, - розповів Шмигаль.

Водночас він зауважив, що зі свого боку Україна виконала багато роботи, щоб підготувати цей план для українського фонду.

Читайте також: Україна за час війни отримала €88 мільярдів допомоги від ЄС та країн-членів - Прем’єр

“Він включає майже 70 сфер реформ. Це включає структурні реформи в сфері державного сектору, низку економічних реформ, спрямованих на розробку належного бізнес-клімату, підприємництва і створення майбутніх можливостей зростання для нашої економіки, перш за все в енергетичній сфері, в логістиці, в сільському господарстві, критичних сировинних матеріалах та секторі ІТ”, - зазначив Шмигаль.

Він додав, що український план підтримки вже ухвалений урядом.

“Ми очікуємо, що він буде підтриманий комітетом держав-членів у квітні. Після цього новий фінансовий інструмент нарешті набере чинності”, - додав Шмигаль і передав План для Ukraine Facility президентці Урсулі фон дер Ляєн.

Як повідомлялося, у лютому на засіданні Євроради всі 27 лідерів Євросоюзу дійшли консенсусного рішення навколо ухвалення Українського фонду в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки у розмірі €50 мільярдів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-