У Берліні енергетики з усього світу шукають шляхи прискорення переходу на відновлювальні джерела

У Берліні енергетики з усього світу шукають шляхи прискорення переходу на відновлювальні джерела

Укрінформ
У німецькій столиці розпочинається ювілейна, X конференція «Берлінський енергетичний діалог» (BETD), учасники якої спробують знайти шляхи прискорення переходу на відновлювальні джерела.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Під девізом «Прискорення глобального енергетичного переходу» міністри та високопоставлені делегації з понад 75 країн, у тому числі України, із представниками бізнесу, науки та громадянського суспільства. 

Загалом протягом двох днів на BETD очікується понад 2000 гостей із понад 100 країн.

У центрі уваги - стратегії глобального розширення відновлюваних джерел енергії, потроєння їх виробничих потужностей.

Попри рекордне глобальне розширення всіх відновлюваних джерел енергії, представлений на конференції Міжнародним агентством з відновлюваних джерел енергії (IRENA) звіт «Відстеження результатів COP28: Потроєння потужностей відновлюваних джерел до 2030 року» показує, що світ не йде шляхом необхідного розширення відновлюваних джерел енергії. 2023 рік став рекордним з точки зору встановлення нових потужностей - загалом було встановлено 473 гігавати (ГВт) систем відновлюваної енергії. Однак до 2030 року знадобиться 1000 ГВт на рік.

«Минулого року у світі було встановлено на 50 відсотків більше відновлюваної енергії, ніж минулого року. І на останній кліматичній конференції в Дубаї стало зрозуміло: ера викопного палива добігає кінця. Тепер йдеться про те, хто попереду економічно та технологічно, і що розширення відновлюваних джерел енергії є справедливим. Щоб запобігти найгіршим наслідкам кліматичної кризи, нам буквально потрібен вибух глобальних інвестицій у чисту енергію», - заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок, одна з керівниць «Зеленої» партії Німеччини. Конференція проходить на базі її міністерства.

Міністр економіки та захисту клімату, віцеканцлер Роберт Габек, також «зелений політик», який разом з Бербок відкриває конференцію, назвав BETD центральною точкою зустрічі для глобального енергетичного переходу.

«З часу першого BETD у 2015 році глобальний енергетичний перехід досяг значного прогресу. І ми також зробили свій внесок. У Німеччині за цей час ми збільшили частку відновлюваних джерел енергії в структурі електроенергетики збільшилася на понад 50 відсотків. І ми продовжуємо набирати темпи: ми хочемо досягти 80 відсотків до 2030 року, і ми на хорошому шляху. Як і з нарощуванням виробництва водню та трансформацією економіки», - сказав Габек.

Він зауважив, що успішно реалізувати глобальні цілі до 2030 року можливо лише в співпраці на міжнародному рівні, якщо кожна країна запропонує свої ноу-хау. Німеччина активно сприяє цьому співробітництву через двосторонні кліматичні, енергетичні і водневі партнерства з більш ніж 30 країнами-партнерами та з BETD як одним із перших великих міжнародних форумів після енергетичних резолюцій COP28.
Читайте також: В Україні презентували Національний план з енергетики та клімату

Як повідомляв Укрінформ, міністр енергетики Герман Галущенко у другу річницю синхронізації української енергосистеми з європейською ENTSO-E заявив, що Україна розбудовуватиме інтерконектори та збільшуватиме міждержавні перетини з європейськими країнами для нарощування обсягів імпорту та експорту електроенергії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-