Хмельницька АЕС стане найбільшою у Європі - Галущенко

Хмельницька АЕС стане найбільшою у Європі - Галущенко

Укрінформ
На Хмельницькій АЕС будуть добудовані два блоки та встановлені два нові реактори АP1000, ця атомна електростанція буде найбільшою у Європі.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Ми плануємо поновити роботи на третьому та четвертому реакторах. Ми вже там будували раніше, і мова зараз про добудову. По третьому блоку будівельна готовність дуже висока. Ми ведемо перемовини з нашими болгарськими партнерами про отримання відповідних корпусів реакторів. Думаю, що зможемо цей третій блок дуже швидко приєднати до системи", - сказав міністр.

За його словами, щодо п'ятого та шостого блоків ідеться про нову технологію – реактори АP1000 американської компанії Westinghouse. "Ми вже уклали відповідний договір, вже є устаткування першого контуру, і ми плануємо починати будівництво. Треба пройти законодавчі процедури для того, щоб ми могли це робити", - зазначив Галущенко.

Він додав, що вже напрацьовано урядовий законопроєкт.

"Так, це займе час, але коли добудуємо ці блоки, то Хмельницька атомна електростанція стане найбільшою в Європі. Зараз такою станцією є ЗАЕС, але ми не знаємо, в якому стані отримаємо її назад і скільки грошей треба буде на її відновлення", - заявив міністр.

За його словами, по третьому блоку на ХАЕС висока будівельна готовність: "Якщо уявити, що от завтра ми отримали корпус на майданчик, то десь два з половиною роки – і реактор буде в мережі".

"Це важливо, оскільки, як правило, проєкти в атомній енергетичній сфері реалізуються у термін від п'яти років і більше. У нас перевага зараз у тому, що певні роботи вже проведені. По-друге, ми маємо людей, які можуть це робити, адже за часів незалежності Україна побудувала два атомні блоки. Тому люди, які вміють це робити, у нас є. А цим не можуть похвалитися багато інших країн, які планують сьогодні розвивати атомну енергетику", - зазначив Галущенко.

Як повідомлялося, нині на Хмельницькій АЕС працюють два енергоблоки номінальною потужністю 1000 МВт кожен.

Читайте також: На Рівненській та Хмельницькій АЕС проведуть заходи для посилення оборони

Енергоблок №3 ХАЕС почали будувати у вересні 1985 року, №4 - у червні 1986-го. Обидва блоки запроєктовані на потужність 1000 МВт, з реакторною установкою ВВЕР-1000/В-320. Попри будівельну готовність 3-го блоку на 75% та 4-го - на 28% у 1990 році через мораторій на будівництво нових АЕС проєкт призупинили.

Президент Енергоатома Петро Котін і президент та головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман 17 грудня 2023 року підписали угоду про закупівлю обладнання для енергоблоку №5 Хмельницької АЕС, що будуватиметься за технологією Westinghouse АР1000.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-