Через страйки на кордоні зросли транспортні витрати українських компаній - ЄБА

Через страйки на кордоні зросли транспортні витрати українських компаній - ЄБА

Опитування
Укрінформ
Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) провела опитування серед своїх членських компаній і з'ясувала, що у 98% опитаних компаній зросли транспортні витрати через страйки на західному кордоні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ЄБА.

За даними 36 учасників спеціального опитування асоціації, загальна сукупна сума збитків з початку страйків склала принаймні 24,8 млн євро. В перерахунку на одну компанію - це майже 700 тис. євро збитків в середньому.

«Страйки суттєво вплинули на вартість логістики. Так, 98% опитаних компаній повідомляють про зростання цін на послуги транспортування продукції. При цьому 23% компаній повідомляють про зростання цін до 50%, 32% - зростання на 50-75%, 25% - зростання на 75-100%. І 16% респондентів повідомили про зростання цін на більше ніж 100%», - акцентували в ЄБА.

Водночас більше половини, а саме 57% опитаних компаній втратили замовлення через блокування кордону. В середньому, компанії відчули падіння замовлень на рівні 25%. До того ж страйки негативно вплинули на плани половини опитаних компаній щодо розширення чи розвитку бізнесу.

В цілому, 67% опитаних топменеджерів членських компаній Європейської Бізнес Асоціації повідомили про те, що їхній бізнес відчув на собі наслідки страйків на польсько-українських пунктах пропуску.

Читайте також: Блокада кордону: протестувальники на чотирьох пунктах перекрили рух вантажівок до Польщі

«Крім прямих фінансових втрат, компанії повідомляють про негативний вплив страйків на поточні і майбутні контракти компаній, шкоду діловій репутації, створення загрози продовольчому забезпеченню, порушення ланцюгів постачань, зростання цін та зменшення конкурентоздатності, зростання складських затрат та перенавантаження складів, загрозу зупинки виробництва та навіть закриття підприємств», - наголошують в ЄБА.

Як повідомлялося, через блокаду на кордоні низка компаній має труднощі щодо виконання зобов’язань перед замовниками, що призводить до штрафних санкцій з боку покупців, скасування нових замовлень та втрати клієнтів.

Фото: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-