В Україні для допомоги бізнесу працюють 15 проєктів ЄС майже на €100 мільйонів

В Україні для допомоги бізнесу працюють 15 проєктів ЄС майже на €100 мільйонів

Укрінформ
29 лютого 2024 року в Києві відбувся організований Представництвом ЄС в Україні нетворкінг «ЄС для українських МСП (малі і середні підприємства – ред.): Разом вистоїмо!».

Про це Укрінформу повідомили у Представництві ЄС в Україні.

«Україна веде боротьбу з безжальним агресором. Водночас вона працює над своїм відновленням, демонструючи дивовижну стійкість і життєздатність, впроваджуючи реформи і готуючись до набуття членства в ЄС. Це – вибір народу України», - зазначив керівник Програм співробітництва Представництва ЄС в Україні Штефан Шльойнінг.

Він запевнив, що Європейський Союз підтримував і надалі підтримуватиме українців на цьому шляху, адже «посеред повномасштабної війни ми працюємо заради нашого спільного майбутнього».

«Ми лише на початку складного шляху - переговорів про вступ України до ЄС та відновлення. Щоб полегшити цей шлях, був створений новий інструмент надання стабільної фінансової підтримки - Ukraine Facility з бюджетом 50 млрд євро, який набирає чинності з 1 березня», - підкреслив він.

Зазначається, що вже не один рік ЄС співпрацює з урядом України та громадянським суспільством, сприяючи проведенню ключових реформ, вдосконаленню законодавства, формування дружнього бізнес-середовища й залучення інвестицій, зокрема, через надання підтримки Офісу ефективного регулювання (BRDO), Офісу розвитку підприємництва та експорту, державним інституціям, осередкам Дія.Бізнес в регіонах, а також у взаємодії зі Спілкою українських підприємців, Європейською бізнес асоціацією, іншими профільними об'єднаннями.

Читайте також: В ОП обговорили продовження реформи децентралізації з членами представництва ЄС в Україні

Наголошується, що від початку повномасштабного російського вторгнення підтримка економіки України з боку Європейського Союзу була зосереджена на допомозі МСП у подоланні викликів: від збереження або переорієнтації виробництва на військові потреби - до релокації бізнесу, адаптації до роботи в умовах обмежених технологічних можливостей, браку робочої сили, втрати ринкіє збуту й партнерства.

Читайте також: В Україні оприлюднили для обговорення драфт Стратегії відновлення МСП

«Завдяки підтримці ЄС та міжнародних партнерів, 68% українських МСП продовжили працювати під час війни, адаптувались до роботи в умовах релокації та на деокупованих територіях, відновлюють зруйновані партнерства, виходять на ринки ЄС», - поінформували організатори.

Повідомляється, що у межах програми EU4Business для комплексної підтримки малого та середнього бізнесу з лютого 2022 року до грудня 2023 року було надано понад 1100 грантів на загальну суму 5,5 млн євро, а загалом на пряму грантову допомогу ЄС виділив 7 млн євро.

Станом на сьогодні в Україні діють 15 двосторонніх проєктів ЄС, спрямованих на допомогу бізнесу, із сумарним бюджетом понад 92 млн євро.

Окрім того, Україна долучена до ряду пан'європейських програм, що також пропонують можливості для бізнесу - Horizon Europe, Creative Europe, Digital Europе, а також Single Market Programme, в межах якої у 2023 році запрацювала ініціатива Ukraine-Ready4EU із сумарним бюджетом 7,5млн євро, що включає два грантові конкурси:

«Бізнес-міст», який дає можливість українським МСП отримати ваучери для доступу до послуг для участі у міжнародних торгівельних виставках, та «Erasmus для молодих підприємців - Україна».

Читайте також: У межах проєкту з економічної інтеграції переселенців надали вже понад 750 грантів

Водночас попри значні ризики для фінансових інституцій, для українських МСП, що, зокрема працюють на звільнених територіях та у прифронтових громадах, з'явилася можливість брати позики через механізми підтримки ЄІБ та ЄБРР.

Зазначається, що неворкінг «ЄС для українських МСП: Разом вистоїмо!» став завершенням комунікаційної кампанії «Разом вистоїмо. Разом ми - Європа», яка тривала від жовтня 2023 року й інформувала українців про підтримку, що її надає Європейський Союз малому та середньому підприємництву в часи війни.

На відзнаку стійкості та досягнень українських МСП, що залучені до програм EU4Business координаторка проєктів у секторі конкуренції та економічної співпраці Представництва Європейського Союзу в Україні Ірина Губарець вручила відзнаки «Business Recognition Awards -2023» в наступних категоріях.

Нагороду «Відкриття нових міжнародних ринків» отримало ТОВ «Органік Мілк».

Відзнаку «Від вивчення експорту до практичних дій» - ТМ «Rekava».

Львівський кластер медичного бізнесу отримав нагороду «Від конкурентів до кластеризації партнерів».

Відзнакою «Диверсифікація бізнесу в нову сферу» було нагороджено ТОВ «Прайм Снек».

Нагороду за «Розвиток бізнесу» отримало ПРАТ «Едельвіка».

LadyFest та UNIC (Всеукраїнська мережа доброчесності та комплаєнсу) були нагороджені у категорії «Національні фіналісти European Enterprise Promotion Awards 2023».

Переможцем акселератора Європейської Інноваційної Ради в межах Horizon Europe стало ТОВ «Реліф Пейпер» (Releaf Paper).

Відзнакою «Локомотив реформи дерегуляції» було нагороджено Офіс ефективного регулювання BRDO.

Нагороду за системний розвиток центрів підтримки підприємців отримав Центр підтримки підприємців «Дія.Бізнес» у місті Буча.

Окрім того, у номінації «Новаторське рішення для швидкого та прозорого розподілу грантів EU4Business» було нагороджено Фонд розвитку підприємництва (ФРП).

Фото: Представництво ЄС в Україні

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-