Україна у березні може отримати від міжнародних партнерів близько $9 мільярдів - експерт

Україна у березні може отримати від міжнародних партнерів близько $9 мільярдів - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Україна вже у березні може отримати близько 9 млрд доларів США міжнародної допомоги, що дозволить повернутися до більш стабільного фінансування видатків.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив експерт Центру економічної стратегії Максим Самойлюк.

"Перші два місяці 2024 року були не дуже плідними для України з точки зору міжнародної допомоги. Станом на 23 лютого ми отримали тільки 436 мільйони доларів фінансування від Японії. Зважаючи на те, що в минулому році ми в середньому отримували 3-4 мільярди доларів іноземного фінансування щомісяця, а наші бюджетні потреби нікуди не зникли, вже в січні уряду довелося відкласти частину видатків на потім, щоб зменшити дефіцит до прийнятного рівня", - сказав Самойлюк.

Водночас, зауважив експерт, перспективи фінансування в найближчому майбутньому більш райдужні. Україна вже погодила на рівні експертів черговий перегляд програми МВФ, що дозволить нам отримати 890 млн доларів. До кінця березня Україна також розраховує отримати додаткові 1,8 млрд доларів від Японії та перший транш від ЄС на 4,5 млрд євро (4,9 млрд доларів).

Читайте також: Попри всі прогнози, Україна зберегла фінансову стабільність і демонструє стійкість - Марченко

"Народний депутат Ярослав Железняк також повідомляє, що Україна має отримати 1,4 млрд доларів кредиту від Світового банку. Тобто в цілому Україна може отримати 9 млрд доларів уже в березні, що дасть змогу повернутися до більш стабільного фінансування видатків. Важливо, щоб ритмічне фінансування продовжилось надалі", - ацентував Самойлюк.

Він нагадав, що уряд України очікує на цьогорічний обсяг допомоги близько 37 млрд дол. Самойлюк пояснив, що з цієї суми, оголошеної потреби України, 19,5 млрд дол. (18 млрд євро) ми розраховуємо отримати від ЄС; ще 5,4 млрд дол. - від МВФ, якщо вчасно і в повному обсязі виконаємо всі умови програми співпраці. Додамо сюди згадані раніше кошти від Японії та Світового банку - отримаємо близько 8,5 млрд незакритої потреби. Від Сполучених Штатів ми можемо отримати близько 8 млрд доларів бюджетної підтримки, якщо таке фінансування погодить конгрес. Крім цього, Україна може отримати кошти від інших партнерів, наприклад від Норвегії.

Читайте також: МВФ і Україна досягли угоди на рівні персоналу щодо третього перегляду програми фінансування

"У цілому отримати 37 млрд дол. США міжнародної бюджетної допомоги цього року цілком реально. Але досі є ризик того, що фактична допомога буде меншою. У цьому випадку уряду доведеться шукати додаткові шляхи мобілізації внутрішніх надходжень, наприклад підвищувати податки чи активізувати залучення коштів через ОВДП. Про емісійне фінансування говорити зарано — потреби у ньому наразі немає", - зазначив експерт.

Як повідомлялось, Україна у 2023 році отримала 42,6 млрд доларів зовнішнього фінансування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-