Шмигаль розповів про виклики, які Україні вдалося подолати у 2023 році

Шмигаль розповів про виклики, які Україні вдалося подолати у 2023 році

Укрінформ
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про вісім викликів, які Україні вдалося подолати торік.

Зокрема це - оборона і обороноздатність, фінансова стійкість, виконання урядом соціальних програм, російський енергетичний тероризм, блокада агресором українських морських портів, відбудова, продовольча безпека та вступ до ЄС.

Про це він зазначив у рамках форуму «Україна. Рік 2024», передає кореспондент Укрінформу.

«Перший виклик, який стояв перед Україною у минулому році - це оборона і обороноздатність. Ми витримали перший удар. Радикально трансформуємо українську оборону. Виробничі потужності ОПК зросли втричі, виробництво дронів зросло у 100 разів», - поінформував Шмигаль.

Очільник уряду наголосив, що нові виробництва техніки і зброї, ракет, артилерії, снарядів з'явилось у тих масштабах, «які боляче відчуває і буде відчувати ще більше ворог».

Читайте також: Україна розраховує на участь Бельгії у проєктах з відбудови - Шмигаль

За його словами, другим викликом стала економіка і фінансова стійкість.

«Втримали економіку. В 2023 році почалось економічне відновлення. ВВП зріс більш ніж на 5%», - підкреслив Шмигаль.

Він також зауважив, що за 2022-2023 роки вдалося залучити 74 мільярди доларів зовнішнього фінансування, сформувати світову фінансову коаліцію для підтримки українського бюджету, «завдяки цьому ми можемо витрачати всі наші внутрішні ресурси на оборону нашої держави».

Прем’єр-міністр також акцентував, що урядові програми стимулювання економіки дали потужний ефект - більше податків у бюджет, більше грошей для української армії.

«Третій виклик, з яким ми зіштовхнулись, це виконати соціальні програми і допомогти нашим людям», - розповів він.

Шмигаль нагадав, що за два роки повномасштабного вторгнення РФ в Україну український уряд жодного разу не затримував пенсії та інші соціальні допомоги і виплати. За його словами, планується вже третя індексація пенсій, «збільшуємо зарплати вчителям, збільшуємо субсидії, допомагаємо українцям, які цього найбільше потребують».

Читайте також: В Україні з 1 березня зростуть пенсії - рішення уряду

Прем’єр відзначив, що четвертим викликом минулого року став російський енергетичний тероризм.

«Десь у грудні 2022 року Росія думала, що світло в Україні зникне назавжди. Вони на це витратили тисячі ракет і дронів. Минула зима була особливо важкою, але світло перемогло темряву», - підкреслив він.

Шмигаль зауважив, що ремонти енергооб’єктів проводилися 24/7, встановлювалися три рівні захисту і «сьогодні Україна, українці зі світлом і з теплом».

Читайте також: Кубраков розповів, які заходи в енергетиці допомогли Україні пройти зиму

П'ятим викликом, за словами очільника уряду, стала російська блокада українських морських портів. Він відзначив, що на початку війни це був дуже великий удар для економіки країни. Натомість у відповідь було збільшено перевалку в дунайських портах у шість разів, розгорнуто спільно з європейськими партнерами шляхи солідарності.

«У 2023 році Україна перемогла у битві за Чорне море. Ми запустили новий морський коридор і завдяки цьому вийшли на об'єми експорту співставні з довоєнним рівнем», - наголосив Прем’єр.

Шостим викликом стали масштабні руйнування і відбудова зруйнованого, додав він. Шмигаль зауважив, що для влади держави принциповим було розпочати відновлення України вже зараз, не чекаючи завершення війни.

Шмигаль поінформував, що вже відновлено 23 тисячі багатоповерхівок та приватних будинків, майже 900 медичних і понад 600 освітніх закладів, 9200 об'єктів критичної інфраструктури. Також було створено коаліцію для відновлення України і вдалося переконати партнерів у можливості почати швидку відбудову.

Читайте також: Зеленський розраховує, що Канада допоможе Україні відбудувати одну з дамб

«Сьомим викликом було питання продовольчої безпеки. Ми провели дві посівні кампанії і дві кампанії збору врожаю воєнного часу. У 2022 році зібрали 72 мільйони тонн, у 2023 - 79 мільйонів тонн зернових», - повідомив очільник уряду і відзначив, що наразі Україна забезпечує продовольством і себе, й інші країни світу.

«Восьмим викликом стало те, як попри війну, прискорити вступ України до ЄС», - розповів Шмигаль.

Він нагадав, що у 2022 році Українська держава отримала п'ять так званих безвізів з Європою, а саме «енергетичний», «транспортний», «економічний», «митний» і «цифровий» безвіз,а також отримали статус держави-кандидата в члени ЄС, виконали всі рекомендації і запустили масштабні європейські реформи.

«Як результат нашої успішної роботи, Європейська рада ухвалила рішення про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу», - резюмував Шмигаль.

Читайте також: Зеленський вважає, що переговорний процес про вступ України до ЄС можна розпочати до червня

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 25 лютого, у Києві проходить форум «Україна. Рік 2024». Основні теми форуму — досягнення українських цілей у війні, розвиток Сил оборони й безпеки України, робота українського оборонно-промислового комплексу, забезпечення економічного зростання та інтеграції України до світових ринків, реалізація Української формули миру, гарантії безпеки для України та захист життів наших людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-