Відновили роботу понад 80% малого та середнього бізнесу, які зупинялися через воєнні дії

Відновили роботу понад 80% малого та середнього бізнесу, які зупинялися через воєнні дії

Дослідження
Укрінформ
Станом на кінець 2023 року в Україні роботу відновили 82% малих та середніх підприємств, що призупинили діяльність через повномасштабне вторгнення рф.

Про це свідчать дані дослідження щодо впливу війни на мікро-, малі та середні підприємства (ММСП) в Україні, підготовленого командою Програми розвитку ООН (UNDP) спільно з аналітичною платформою «Центр економічного відновлення» та Міністерством економіки України, передає Укрінформ.

За інформацією дослідників, упродовж 2023 року роботу відновили майже 91% ММСП, які вимушені були у 2022 році призупинити діяльність через воєнні дії. До кінця року їх лишилося трохи більше 82%.

Крім того, компанії поетапно повертаються до довоєнного рівня навантаження потужностей – у середньому зараз вони використовують їх на 53,4%. До кінця цього року опитані бізнеси планують збільшити цей показник до 56%, а також – за наявності попиту – наростити оборот на 50%.

Читайте також: Як бізнес оцінює свої перспективи у наступні 12 місяців - НБУ

Більшість компаній повідомили дослідникам про збитки через війну у розмірі до $100 тис. Найбільшого впливу зазнали будівельна сфера та переробна промисловість, найменшого - агропромисловий та телекомунікаційний сектори, а також сфера обслуговування.

За даними дослідження, підприємства на сході та півдні України зазнали в 1,5 рази більших збитків, ніж на заході. Кожен другий підприємець заявив, що його бізнес не виживе без допомоги держави. Вони стверджують, що позики, програми працевлаштування, зниження податків і гранти стали вирішальними для виживання.

Читайте також: Українці відкрили через «Дію» понад пів мільйона нових бізнесів

Щодо прогнозів на 2024 рік, ММСП має стриманий оптимізм. Серед головних викликів на поточний рік, які впливатимуть на комерційну діяльність, опитані підприємці називають непередбачувану ситуацію, низький попит і дефіцит робочої сили. Однак компанії не планують подальшого скорочення персоналу, що вказує на потенціал економічного відновлення.

Як повідомлялося, за даними НБУ, у січні бізнес погіршив оцінки поточних результатів та перспектив своєї діяльності: ІОДА знизився до 41,0 з 45,7 у грудні 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-