Як бізнес оцінює свої перспективи у наступні 12 місяців - НБУ

Як бізнес оцінює свої перспективи у наступні 12 місяців - НБУ

Опитування
Укрінформ
Бізнес третій квартал поспіль очікує зростання ділової активності в наступні 12 місяців, хоча й дещо нижчими темпами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Національного банку за результатами опитування бізнесу в четвертому кварталі 2023 року.

"Попри безпекові ризики та логістичні труднощі з перетином кордону, респонденти прогнозували відчутніше зростання обсягів виробництва товарів та послуг, а також були позитивно налаштовані щодо розвитку власних підприємств. Тривало поліпшення інфляційних очікувань, водночас курсові очікування дещо погіршилися", - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що Індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) у четвертому кварталі становив 101,6% порівняно зі 104,5% у третьому кварталі 2023 року.

Незначне пожвавлення ділової активності прогнозується завдяки збереженню позитивних очікувань щодо загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, інвестицій у машини, обладнання та інвентар і майбутнього фінансово-економічного стану.

Воєнні дії та їх наслідки залишаються домінуючим чинником, що стримує розвиток підприємств. Також помітно посилився вплив нестачі кваліфікованих працівників. Однак, бізнес третій квартал поспіль прогнозував зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців, посиливши позитивні очікування: баланс відповідей становив 15,2% порівняно з 9,8% у третьому кварталі.

Зростання очікували підприємства всіх видів економічної діяльності та розмірів за кількістю працівників, а також більшості областей і видів діяльності, крім експортерів.

Очікування щодо рівня девальвації національної валюти незначно погіршилися: середнє значення обмінного курсу, на яке респонденти очікують через 12 місяців, становить 40,06 грн/дол. США (в попередньому кварталі – 40,00 грн/дол. США). Більша частина респондентів (55,4% порівняно з 56,5% у третьому кварталі) очікують, що обмінний курс гривні в наступні 12 місяців не перевищить 40,00 грн/дол. США.

У Нацбанку зазначають, що поточний фінансово-економічний стан підприємств усе ще слабкий, попри поступове його поліпшення: баланс відповідей становив «мінус» 5,6% порівняно з «мінус» 5,8% у третьому кварталі.

Бізнес стримано оцінив поліпшення фінансово-економічного стану власних підприємств у наступні 12 місяців: баланс відповідей – 4,1% (проти 6,0% у попередьому опитуванні). Поліпшення фінансово-економічного стану очікують підприємства більшості видів економічної діяльності; найоптимістичніші у своїх оцінках - підприємства переробної промисловості та будівництва (баланси відповідей - 11,8% та 9,5% відповідно).

Читайте також: У НБУ назвали десятку найбільш прибуткових банків за 11 місяців минулого року

Залишаються негативними прогнози респондентів щодо зміни кількості працівників на їхніх підприємствах у наступні 12 місяців. Найстриманіші у прогнозах респонденти добувної промисловості, будівництва, а також транспорту та зв’язку (баланси відповідей - “мінус” 27,3%, “мінус” 23,8% та “мінус” 20,0% відповідно). Водночас респонденти підприємств торгівлі та інших видів діяльності сподіваються на збільшення кількості працівників. Очікується стрімкіше зростання витрат на оплату праці одного найманого працівника: баланс відповідей – 57,9% порівняно з 47,2% у третьому кварталі.

Як повідомлялось, квартальне опитування проводилося з 31 жовтня до 28 листопада 2023 року. В опитуванні взяли участь 659 підприємств із 21 регіону країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької, Луганської та Херсонської областей). Серед опитаних підприємств 21,4% – компанії оптової й роздрібної торгівлі, 18,1% – переробної промисловості, 14,6% – сільського господарства, 13,8% – транспорту та зв’язку, 7,0% – добувної промисловості, 4,6% – енерго- та водопостачання, 3,2% – будівництва, 17,5% – інші; 29,3% респондентів – великі підприємства, 37,8% – середні, 32,9% – малі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-