ЄБРР упродовж п’яти років може інвестувати в Україну до €15 мільярдів

ЄБРР упродовж п’яти років може інвестувати в Україну до €15 мільярдів

Укрінформ
Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) інвестував в економіку України 3,8 мільярда євро. У найближчі п’ять років ЄБРР може інвестувати в Україну від 7,5 до 15 млрд євро.

Про це під час Мюнхенської безпекової конференції наголосила президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначила Рено-Бассо, останнім часом економіка України стабілізувалася, і навіть спостерігається її суттєве зростання. Вона назвала “неймовірним і дивовижним” факт, що в умовах війни й економічної нестабільності економіка України за результатами 2023 року зросла на 5%.

Читайте також: Ukraine Facility: Україна вже у березні може отримати перші €4,5 мільярда з пакету допомоги ЄС

За її словами, у значній мірі це стало можливим завдяки фінансовій підтримці України ззовні, стимулюванні бізнесу до подальшого інвестування в економіку країни. Президент ЄБРР зауважила, що зараз, очевидно, складно залучати нових закордонних інвесторів до ведення бізнесу в Україні. Проте, можна стимулювати бізнес-активність українських компаній, а також іноземних компаній, які вже присутні на українському ринку.

“За останні два роки ми змогли інвестувати в Україну 3,8 мільярда євро”,- зазначила Рено-Бассо. Вона додала, що це більше, ніж було до цього, коли в середньому інвестувався 1 млрд євро на рік.

Президентка ЄБРР також звернула увагу на стійкість банківської системи України, зауваживши, що через неї можна активно фінансувати малий і середній бізнес і надавати підтримку місцевим компаніям, які потребують допомоги в отриманні оборотного капіталу чи інвестицій.

Рено-Бассо наголосила на потребі фінансування ключової інфраструктури України, зокрема у сфері енергетики, покращенні функціонування системи комунікацій, у тому числі, залізничної – для збільшення пропускної здатності щодо українського експорту до країн ЄС.

Читайте також: Податкові надходження в Україні на 25-30% більші, ніж очікувалося - Кубраков

На її переконання, зараз потрібно зосередитися на інвестиціях на короткострокову перспективу і робити це разом із реформами, зокрема щодо вдосконалення системи закупівель, боротьби з корупцією.

Президентка ЄБРР повідомила, що має для України “позитивний сигнал”: що в 2024 році банк продовжуватиме інвестувати в економіку України.

“Наша оцінка полягає в тому, що в наступні роки п’ять років ми можемо інвестувати у реальну економіку від 7,5 до 15 млрд євро”, - сказала Рено-Бассо, зазначивши, що ЄБРР робитиме це у співпраці і координації з іншими партнерами в ЄС, донорами та міжнародними фінансовими організаціями.

Читайте також: Оновлена оцінка потреб України на відбудову: Шмигаль каже, що інвестиції треба вже зараз

Як повідомляв Укрінформ, 1 лютого, в Брюсселі всі 27 лідерів країн ЄС домовилися про створення в багаторічному бюджеті Євросоюзу на 2024-2027 роки фонду фінансової допомоги Україні в розмірі 50 млрд євро.

Рішення було прийнято, незважаючи на неодноразові заяви з боку лідерів Угорщини, одного із членів Європейського Союзу, про те, що країна може блокувати дане рішення для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-