Питання блокування польського кордону треба виносити на найвищий міждержавний рівень - експерт

Питання блокування польського кордону треба виносити на найвищий міждержавний рівень - експерт

Укрінформ
Питання блокування польського кордону треба виносити на найвищий міждержавний рівень і вирішувати його, інакше Україна зіткнеться з цими проблемами під час перемовин щодо вступу в ЄС.

Таку думку висловив експерт Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександр Краєв в ефірі національного телемарафону "Єдині новини", повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Краєва, шанси на швидке врегулювання питання блокади поляками кордону "дуже малі", оскільки є ознаки того, що це провокація. У цьому контексті він нагадав, що під час першої блокади польські перевізники, а потім і фермери висували до влади країни конкретні вимоги.

"Тепер немає лідерства протесту, він виглядає нібито як стихійний, немає вимог, тобто незрозуміло, чому вони це роблять, є чіткий антиєвропейський наратив, який, в принципі, у польському фермерстві не настільки присутній, як це намагаються показати - з прапорами ЄС, які втоптувалися в це зерно, і так далі. Це все вказує на те, що це очевидна провокація", - зауважив експерт.

На його думку, вирішення питання блокади кордону поляками можливе при поєднанні бізнесового і міждержавного треків.

Читайте також: Прокуратура у Польщі відкрила справу щодо розсипаного українського зерна

"Ми побачили цей бізнесовий трек у дії, коли першого разу блокували кордон - тоді Українська торгова палата разом з польською подали до польського суду позов проти партії "Конфедерація" і Асоціації перевізників. Цей позов вони, до речі, виграли і там досі по ньому триває апеляція, можливо, піде на касацію, але все ж таки український і польський бізнеси чітко показали, що є махінатори, які намагаються наживатися, з обох сторін кордону і є нормальний чесний бізнес, який хоче працювати. Це була дуже класна, дуже правильна позиція, яка, в принципі, задала тон усім переговорам", - зазначив Краєв.

Стосовно міждержавного треку він нагадав, що це питання наразі багато коментують очільник польського уряду Дональд Туск і наша виконавча влада на рівні прикордонної служби та профільного міністерства.

"Але це треба виводити на найвищий рівень, тобто президент з президентом, прем'єр з прем'єром. Ми повинні співпрацювати з ними таким чином, щоб це стало питанням державної ваги. Як тільки це стане питанням державної ваги, тоді ми зможемо приймати якісь повноцінні рішення", - вважає експерт.

Він констатував, що в поляків є до нас питання, у нас також є до них питання, тому що не лише наш "сірий" бізнес на цьому наживається.

"Так давайте ми це вирішимо як нормальні здорові люди. Якщо ми це не вирішимо зараз, поляки цим зманіпулюють, коли ми будемо вступати в ЄС. І тоді переговори не будуть виглядати отак - що там бізнес говорить, що держава говорить. Нам скажуть: "Або ви приймаєте наші вимоги, або ви не будете в ЄС". І все. Тому це треба вирішувати прямо тут і прямо зараз", - переконаний Краєв.

Читайте також: На кордоні з Польщею заблоковані п’ять пунктів пропуску, в чергах - 1250 вантажівок

Як повідомляв Укрінформ, польські аграрії 9 лютого розпочали блокування декількох пунктів пропуску на польсько-українському кордоні. За словами організаторів страйку з незалежної профспілки фермерів «Солідарність», блокування доріг біля пунктів пропуску триватиме впродовж місяця, до 10 березня.

Районна прокуратура міста Холм Люблінського воєводства розпочала слідство за фактом висипання зерна з українських вантажівок перед переїздом у Дорогуську.

Попередній уряд Матеуша Моравецького з 15 вересня минулого року в односторонньому порядку запровадив ембарго на ввезення українського збіжжя (пшениця, кукурудза, ріпак, соняшник) на внутрішній ринок Польщі після того, як Єврокомісія відмовилася продовжити цю заборону на рівні ЄС. Новий уряд Дональда Туска вирішив поки не скасовувати це ембарго.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-