Експерт назвав заходи для переведення економіки на «воєнні рейки»

Експерт назвав заходи для переведення економіки на «воєнні рейки»

Укрінформ
Для додаткової мобілізації 450 тис. чоловік та переведення економіки на «воєнні рейки» необхідно консолідувати державні фінанси, а також сконцентрувати суспільство і економіку на виконанні військових цілей.

При цьому необхідно спиратися на досвід США та Великої Британії в роки Другої світової війни. Про це розповів в ефірі Українського радіо експерт «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин, передає Укрінформ.

За його словами, йдеться про такі непопулярні заходи, як запровадження виплати зарплат лише бюджетникам, замороження соціальних стандартів, обмеження імпорту, створення трудових армій, обмеження споживання у суспільстві.

Експерт нагадав, що переведення економіки на «воєнні рейки» - це комплекс заходів, спрямованих на максимальну концентрацію суспільства і економіки для виконання військових цілей. «Починати треба завжди з грошей. Це консолідація всіх державних фінансів в одному місці незалежно від того, чи це місцеві податки, чи це податки центрального бюджету. Існування і фінансування видатків місцевих органів влади має здійснюватися через кошторис, який затверджується Міністерством фінансів і виключно в межах першочергових завдань, таких, наприклад, як забезпечення заробітних плат вчителям, лікарям-бюджетникам, якісь мінімальні видатки на житлово-комунальний сектор. Ну і, по суті, все. Питання про благоустрій, перекладання бруківки, про інші речі, які дійсно є надзвичайно важливі для територіальних громад, але у воєнний період вони точно не є актуальні», - зазначив він.

Читайте також: Як українська економіка пережила другий воєнний рік

За словами Пендзина, ще одним кроком є замороження соціальних стандартів, оскільки зростання їх - це додаткові видатки для бюджету. «Будь-які напрямки, пов'язані з переведенням економіки на «воєнні рейки», - фантастично непопулярні з точки зору суспільства, людей, які відчувають погіршення загального рівня споживання. Ми з вами маємо досвід великих демократичних країн, які перемогли під час Другої світової війни, - це і Сполучені Штати Америки, і Велика Британія. І після переможного закінчення війни на наступних після війни виборах, як правило, по досвіду цих країн до влади завжди приходили опозиційні сили», - нагадав експерт. За його словами, ті сили, які привели країну до перемоги, як правило, програвали на виборах: адже рішення, пов'язані з переведенням економіки на «воєнні рейки», - надзвичайно непопулярні в суспільстві.

Наступний крок, на думку експерта, - це обмеження імпорту тільки в межах критичного імпорту. Він навів дані, що за 2023 рік сальдо торговельного балансу України склало мінус 36-37 млрд дол.: «Тобто ми купили товарів по імпорту на 38 млрд більше, ніж продали своїх товарів. Ця різниця покривається за рахунок зовнішніх запозичень, за рахунок валютних резервів. Ми дуже багато купили нових автомобілів і телефонів».

Пендзин нагадав, що у період Другої світової війни одним зі дуже потужних джерел внутрішнього фінансування американської економіки були запозичення у населення: «Держава дуже активно запозичувала у населення, таким чином створюючи достатньо великі інвестиційні ресурси для розгортання нових підприємств по виробництву зброї. Вся економіка була в системі дуже жорсткої економії і контролю за використанням ресурсу, тому що ресурс, особливо той, який заходить по імпорту, він є вичерпним. І це є надзвичайно важливим».

Читайте також: США допоможуть Україні модернізувати програми підтримки бізнесу - Мінекономіки

Крім того, за словами експерта, мобілізація має здійснюватися не лише на фронт, а й у трудові армії. Він пояснив, що в Україні є дефіцит робітничих професій, тому швидке навчання і отримання людьми виробничих навичок та мобілізації їх на конкретне виробництво також є елементом переведення економіки на «воєнні рейки».

І останній крок - обмеження споживання в суспільстві. «За спиною кожного мобілізованого має стояти шість платників податків. Коли ми говоримо про мобілізацію 450 тис. чоловік, то це означає, що має в економіці додатково працювати 3 млн платників податків. До війни в нас було десь близько 18 млн людей, що мали характеристику як трудові ресурси, знаходились в працездатному віці. Зараз у нас з вами, за різними оцінками, 12,5-13,5 млн. З цих мільйонів ми маємо 6,5 млн, хто працює в бізнесі, і маємо 3 млн бюджетників, в тому числі військовослужбовців. В нас податки сьогодні платять, в тому числі і на доходи фізичних осіб, десь 9,5 млн людей. Для того, щоби забезпечити коштами, виходячи з внутрішніх резервів, 450 тис. - 500 тис. людей, яких треба мобілізувати - а їх конче треба мобілізувати - треба додатково до тих 6,5 млн платників податків з бізнесу ще додати 3 млн», - підсумував експерт.

Як повідомляв Укрінформ, на підсумковій пресконференції у грудні 2023 року Президент Володимир Зеленський заявив, що військові запропонували йому на Ставці Верховного головнокомандувача додатково мобілізувати 450-500 тис. людей. Він також повідомив, що мобілізація в такому форматі буде коштувати Україні додатково 500 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-