Комітет ВР рекомендує ухвалити законопроєкт про корпоративне управління держпідприємствами

Комітет ВР рекомендує ухвалити законопроєкт про корпоративне управління держпідприємствами

Укрінформ
Парламентський комітет з питань економічного розвитку рекомендує Верховній Раді ухвалити у другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава».

Таке рішення члени комітету ухвалили на засіданні 5 лютого, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужба Мінекономіки.

Зазначається, що мета законопроєкту №5593-д є забезпечення ефективної та прозорої роботи держпідприємств (ДП). Чинниками, які стають на заваді цьому, експерти називають відсутність затвердженої стратегії управління державною власністю та реальної незалежності членів наглядових рад, а також повільну корпоратизацію.

Законопроєкт № 5593-д унормовує багато питань, пов’язаних з діяльністю державних підприємств. Зокрема, уряду надаються повноваження затвердити Політику державної власності. Її частинами мають стати Політика винагороди керівників та членів наглядових рад державних підприємств та Державна дивідендна політика. На основі цих політик наглядові ради встановлюватимуть розмір винагороди керівників ДП.

Наглядові ради усіх ДП затверджуватимуть стратегічні плани розвитку, а також інвестиційні та фінансові плани. При цьому фінансовий план державного комерційного підприємства повинен буде містити окремі фінансові показники у сферах рентабельності, ліквідності та платоспроможності, пов'язаних із формуванням державного бюджету, які включатимуть у листи очікування від власника.

Читайте також: Рада має ухвалити закон, щоб завершити реформу корпоративного управління - ЄБРР

Законопроєкт також унормовує процедуру звільнення членів наглядових рад; тепер запроваджується вичерпний перелік підстав для звільнення.

Заступник міністра економіки Олексій Соболев підкреслив, що реформа корпоративного управління держпідприємствами потребує співпраці багатьох сторін.

«Україна потребуватиме великих інвестицій, частина з них залучатиметься на державні підприємства. Кредиторам та інвесторам важливо бачити, що кошти, які вони виділяють, використовуються прозоро та ефективно. Для цього існують зрозумілі в цивілізованому світі механізми корпоративного управління. Прийняття закону допоможе впровадити ці механізми, мінімізувати корупційні ризики та посилить довіру партнерів для подальшої підтримки нашої економіки», – прокоментував Соболев.

Як повідомлялось, Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 5593-д у першому читанні ще в липні 2021 року.

За даними Міністерства економіки України, станом на квітень 2023 року в управлінні центральних органів державної влади перебувало 3107 держпідприємств, із яких тільки 859 були працюючими, а 433 – прибутковими. Водночас кожне третє визнавалось збитковим або було збитковим і виступало потенційним джерелом фіскальних ризиків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-