Комітет ВР підтримав законопроєкт про розмитнення автомобілів у «Дії»

Комітет ВР підтримав законопроєкт про розмитнення автомобілів у «Дії»

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з фінансів податкової та митної політики рекомендував Раді прийняти законопроєкт №10380 щодо особливостей здійснення митного декларування легкових автомобілів засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг за основу.

Про це повідомив у Телеграмі голова комітету, народний депутат України Данило Гетманцев.

«Законопроєктом передбачається до набуття Україною статусу членства в Європейському Союзі запровадити можливість подачі електронної митної декларації засобами порталу «Дія», що спростить та прискорить процес митного оформлення легкових автомобілів, роблячи його більш доступним та зручним для громадян і підприємств», - йдеться в повідомленні.

Крім того, важливим аргументом впровадження запропонованої в документі моделі митного оформлення є ліквідація можливості маніпулювання з вартістю легкового автомобіля, тобто корупційної складової на митниці, під час визначення митної вартості легкового автомобіля, від якої розраховуються митні збори.

При запровадженні нової моделі ліквідуються схеми із зазначення неіснуючих пошкоджень та несправностей легкового автомобіля, усувається можливість зміни модифікації автомобіля та підробка договорів купівлі-продажу, а також зміни показників одометра.

Окрім можливості подання електронної митної декларації, законопроєкт запроваджує електронну базу даних для коригування митної вартості транспортних засобів, яка міститиме інформацію про митну вартість нових легкових автомобілів з урахуванням марки, моделі, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.

Читайте також: Купівля-продаж авто у «Дії»: послугою вже скористалися 10 тисяч разів

З ухваленням документа запрацює механізм коригування митної вартості вживаних легкових автомобілів, який буде застосовуватися у разі, коли задекларована митна вартість вживаного легкового автомобіля є меншою, ніж вартість легкового автомобіля, ідентичного за маркою, комерційним описом (моделлю) та характеристиками (рік випуску, тип та об’єм двигуна), що міститься в базі даних.

Як повідомлялося, нині на порталі «Дія» доступно понад 100 послуг, а в мобільному застосунку — близько 30. У 2024 році Міністерство цифрової трансформації готує до запуску нові сервіси - освітній застосунок «Мрія», єРезидентство, єНотаріат.

Фото: Мінцифри

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-