ЄБРР торік надав Україні рекордні €2,1 мільярда

ЄБРР торік надав Україні рекордні €2,1 мільярда

Укрінформ
Європейський банк реконструкції та розвитку у 2023 році надав Україні 2,1 млрд євро.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ЄБРР.

"Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надав рекордні €2,1 млрд Україні у 2023 році після €1,7 млрд у 2022 році. ЄБРР, який є найбільшим інституційним інвестором в Україні, значно збільшив обсяги інвестицій після російського вторгнення у лютому 2022 року і вже у жовтні 2023 року перевищив свою мету інвестувати €3 млрд в Україні протягом 2022-23 років", - йдеться в повідомленні.

Також у 2023 році керуючі ЄБРР ухвалили рішення збільшити оплачений капітал Банку на €4 млрд до €34 млрд з метою надання подальшої підтримки Україні. Інвестиції в Україні під час війни планується продовжувати на рівні близько €1,5 млрд на рік, при цьому збільшення капіталу дає можливість подвоїти цей обсяг, коли прийде час для відновлення.

Протягом 2022-2023 років ЄБРР також вдалося мобілізувати для України близько €1,6 млрд донорських коштів включно з нефінансованими гарантіями. Понад €409 млн з цієї суми було виділено лише у 2023 році. Майже половину донорських ресурсів надав Європейський Союз. Значні внески також зробили окремі донори, у тому числі Канада, Норвегія, Іспанія та Нідерланди.

У 2023 році ЄБРР виділив €1 млрд у приватному секторі, у тому числі €600 млн кредитних коштів через партнерські фінансові установи в Україні та €400 млн у рамках своєї Програми сприяння торгівлі.

Читайте також: Україна та ЄБРР реалізують 12 спільних проектів загальним обсягом позик €2,56 мільярда

«Наближається вже третій рік війни в Україні. ЄБРР продовжує підтримувати економіку і народ країни у ці складні часи. Забезпечення подальшого функціонування приватних компаній та критичної інфраструктури є надзвичайно важливим для спроможності країни вести війну і готуватись до відновлення. Завдяки підтримці своїх акціонерів ЄБРР зможе й надалі активно інвестувати та підтримувати Україну», - сказала президентка ЄБРР Оділь Рено-Басо.

Як повідомлялось, у ЄБРР заявили, що Україна потребує більшої фінансової підтримки Заходу, щоб Київ не вдавався до «друкування грошей», аби утримати економіку на плаву.

Головний економіст ЄБРР Беата Яворчик повідомила, що ЄБРР планує інвестувати в Україну від 7,5 до 15 млрд євро впродовж наступних п'яти років, зосередившись на підтримці приватного сектору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-