Росія торік стала найбільшим постачальником нафти до Китаю - Reuters

Росія торік стала найбільшим постачальником нафти до Китаю - Reuters

Укрінформ
Росія минулого року поставила китайським покупцям 107 мільйонів тонн сирої нафти, випередивши Саудівську Аравію, і стала найбільшим нафтовим постачальником Китаю.

Як передає Укрінформ, про це з посиланням на митницю КНР повідомляє Reuters.

Торік Росія поставила Китаю рекордні 107 мільйонів тонн сирої нафти, що еквівалентно 2,14 млн барелів на день (б/д), що набагато більше, ніж інші великі експортери нафти, такі як Саудівська Аравія та Ірак.

Імпорт із Саудівської Аравії, яка в попередні роки була найбільшим постачальником цього ресурсу до Китаю, через дешевшу російську нафту впав на 1,8% до 85,96 млн тонн.

Російська нафта, від якої відмовилися багато міжнародних покупців після санкцій Заходу через вторгнення Росії в Україну, протягом більшої частини минулого року торгувалась зі значними знижками до міжнародних контрольних показників.

Проте стрибок попиту китайських та індійських нафтопереробників на дешеву російську нафту марки ESPO призвів до зростання цін на неї. За даними торгових джерел, поставки сирої нафти ESPO з доставкою в грудні були оцінені зі знижкою приблизно від 50 до 20 центів за барель до порівняльного показника ICE Brent, тоді як за вантажі з доставкою в жовтні знижка була $1, а за поставки в березні – $8,50.

Читайте також: Росія лідирує за обсягами імпорту автомобілів з Китаю

Незважаючи на геополітичну напруженість між Пекіном і Вашингтоном, у 2023-му на 81,1% збільшилися поставки сирої нафти до Китаю зі Сполучених Штатів на тлі зростання видобутку у США.

Загальний імпорт сирої нафти в Китай минулого року зріс до рекордних майже 564 млн тонн, або 11,3 млн барелів на добу.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Міжнародного енергетичного агентства (IEA), доходи Росії від експорту нафти в грудні впали до шестимісячного мінімуму, а падіння цін не змогло компенсувати збільшення поставок нафти за кордон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-