Гроші на мобілізацію: у Раді пропонують запровадити прогресивну шкалу податків

Гроші на мобілізацію: у Раді пропонують запровадити прогресивну шкалу податків

Укрінформ
Голова комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа вважає, що аби країна могла в повному обсязі фінансувати процес мобілізації, необхідне підвищення податків, а саме: введення прогресивної шкали оподаткування.

Про це Підласа сказала в ефірі “Єдиних новин”, передає Укрінформ.

За її словами, у разі додаткової мобілізації значно збільшиться кількість військовослужбовців, що потребуватиме додаткового фінансування з бюджету. Варіантів, де брати гроші на забезпечення військових, наразі небагато, і вони всі обговорюються парламентом та урядом, однак фінального рішення поки немає.

"Ми можемо говорити про підвищення податків, зараз такі розмови ведуться. Є два бюджетоутворюючі податки, які є найбільшими джерелами доходу держбюджету, - це ПДВ та податок на доходи фізичних осіб, який включає військовий збір. Всі ці податки та один збір є фактично податками, які платять українці, споживачі товарів і працівники підприємств", - сказала Підласа.

Вона підкреслила, що займає досить жорстку позицію стосовно підвищення податків, вважає, що той, хто заробляє більше, повинен більше відраховувати до бюджету.

Читайте також: Стефанчук розповів, які зауваження до «мобілізаційного» законопроєкту Рада передала уряду

"Коли ми говоримо про підвищення таких податків, я особисто займаю жорстку позицію, що ми повинні говорити про прогресивні ставки. Якщо ви заробляєте найменше, ви не повинні платити більше навіть зараз, але якщо ви заробляєте, наприклад, від 20 тис. грн, то ви могли б платити військовий збір не 1,5%, а 3%. Це допомогло б утримувати наше військо, і це було б справедливо", - наголосила Підласа.

Окрім того, на її думку, в межах пошуку додаткових джерел фінансування військових можна подумати і про податок на розкіш, оскільки в Україну продовжують завозити дорогу техніку та автівки.

Як повідомлялось, Національна стратегія доходів України на 2024 - 2030 роки включає заходи з посилення фіскальної спроможності України та адаптацію податкового та митного законодавства до стандартів ЄС; зокрема, пропонується реформа спрощеної системи та відновлення прогресивної шкали податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-