Добудова двох енергоблоків ХАЕС має компенсувати 45% виробітку Запорізької атомної станції

Добудова двох енергоблоків ХАЕС має компенсувати 45% виробітку Запорізької атомної станції

Укрінформ
У НАЕК «Енергоатом» заявляють, що добудова на Хмельницькій атомній електростанції енергоблоків №3 та №4 дозволить компенсувати 45% від максимального виробітку електрики тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба компанії.

«Востаннє, коли ЗАЕС працювала всіма шістьма енергоблоками-тисячниками, у 2021-му, вона виробила 36 млрд 114 млн кВт-год./рік. Будівництво ж та введення в експлуатацію енергоблоків №3 та №4 Хмельницької атомної електростанції дасть можливість виробити 16 млрд 226 млн кВт-год./рік, а це близько 45% від максимального виробітку тимчасово окупованої ЗАЕС», - ідеться у повідомленні.

В «Енергоатомі» нагадали, що з вересня 2022 року компанія працює дев’ятьма блоками, розташованими на підконтрольній Україні території. При цьому, з огляду на тимчасову окупацію територій, припинення роботи великих заводів тощо, АЕС і надалі генерують понад 50% електроенергії від загальних потреб країни.

Читайте також: Енергоатом завершив підготовку до повного переведення АЕС на американське паливо

Як повідомлялося, нині на Хмельницькій АЕС працюють два енергоблоки номінальною потужністю по 1000 МВт кожен.

Енергоблок №3 ХАЕС почали будувати у вересні 1985 року, №4 - у червні 1986-го. Обидва блоки запроєктовані на потужність 1000 МВт, з реакторною установкою ВВЕР-1000/В-320. Попри будівельну готовність 3-го блоку на 75% та 4-го - на 28%, у 1990 році через «постчорнобильський» мораторій на будівництво нових АЕС проєкт призупинили.

Президент «Енергоатома» Петро Котін і президент та головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман 17 грудня 2023 року підписали угоду про закупівлю обладнання для енергоблоку №5 Хмельницької АЕС, що будуватиметься за технологією Westinghouse АР1000.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-