Болгарія купуватиме нафту в Казахстану, Іраку і Тунісу на заміну російській

Болгарія купуватиме нафту в Казахстану, Іраку і Тунісу на заміну російській

Укрінформ
У січні Болгарія замінить російський імпорт нафти паливом з Казахстану, Іраку та Тунісу.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на дані трейдерів і LSEG (London Stock Exchange Group), передає Укрінформ. 

Як зазначається, з цього місяця країна обмежила експорт усіх нафтопродуктів, вироблених з російської нафти, що робить практично неможливим для її єдиного нафтопереробного заводу в Бургасі використання російської нафти. Також країна ухвалила рішення про припинення всього імпорту російської сирої нафти з березня.

Болгарія закуповувала нафту для постачання свого нафтопереробного заводу, потужність якого становить 190 000 барелів на добу, і яким управляє російська компанія "Лукойл". Країна стала четвертим за величиною покупцем морської нафти з Росії у 2023 році, закуповуючи понад 100 000 барелів на добу.

Однак цього місяця нафта з Росії не досягне порту Бургас, пише Reuters. Оскільки "Лукойл" більше не може постачати Бургаський НПЗ власною нафтою марки "Юралс", йому доводиться використовувати нафту з інших джерел, що підвищує витрати на заводі.

За даними LSEG, у січні Бургас має отримати дві партії казахстанської нафти KEBCO по 70 тонн, одну партію Basrah Light по 76 тонн та одну партію CPC Blend 33 000 тонн нафти з Тунісу.

"Лукойл" заявив, що переглядає свою стратегію щодо активів у Болгарії і розгляне можливість їх продажу.

Читайте також: Імпорт російської нафти в Індію значно впав через проблеми з оплатою - Bloomberg

Як повідомляв Укрінформ, Болгарія та кілька інших країн Євросоюзу звільнені від заборони ЄС на імпорт російської сирої нафти до кінця 2024 року. Наприкінці вересня парламент Болгарії схвалив постанову про поступове припинення імпорту російської сирої нафти вже до жовтня 2024 року.

У грудні парламент Болгарії ухвалив закон про заборону експорту палива, виробленого з російської нафти, з 1 січня 2024 року, та припинення переробки цієї нафти заводом "Лукойл" – з 1 березня.

Таким чином, Болгарія достроково припиняє дію винятку із заборони ЄС на імпорт російської нафти, яке Єврокомісія надала Софії у 2022 році через специфічне географічне розташування країни. Згідно з чинним законодавством, виняток мав бути скасований 1 жовтня 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-