Суддя столичного суду «прикрила» оборудку Жеваго, провели обшук - ДБР

Суддя столичного суду «прикрила» оборудку Жеваго, провели обшук - ДБР

Укрінформ
Суддя Дніпровського райсуду столиці «прикрила» оборудку акціонера банку «Фінанси та Кредит», у зв’язку з чим працівники Держбюро розслідувань провели обшуки у приміщенні суду.

Про це повідомили Укрінформу у пресслужбі Державного бюро розслідувань, коментуючи заяву Верховного суду з приводу згаданих обшуків.

Як зазначили у ДБР, колишній народний депутат, акціонер банку «Фінанси та Кредит» створив злочинну організацію з метою розтрати майна установи та легалізації коштів в особливо великих розмірах. Аби уникнути кримінальної відповідальності, екснардеп звернувся по допомогу до судді одного з районних судів міста Києва. Вона погодилася на «пропозицію» та вчинила певне кримінальне правопорушення для прикриття оборудки.

У межах кримінального провадження правоохоронці провели обшук в службових кабінетах судді та вилучили речові докази правопорушення.

У ДБР вказують, що необхідність проведення слідчих дій у приміщенні суду жодним чином не пов’язана із виконанням своїх службових обов’язків та здійсненням законного судочинства судді вказаного суду або інших працівників суду.

«Слідчі дії не мають на меті здійснення тиску на суддю, суд, втручання у здійснення правосуддя та перешкоджання діяльності судді чи виконанню ним службових обов'язків», – повідомляють у бюро.

Читайте також: ДБР продовжує роботу над екстрадицією Жеваго

Раніше у п'ятницю, 12 січня, Верховний суд у Фейсбуці висловив занепокоєння з приводу обшуків працівників ДБР 9 січня у Дніпровському райсуді столиці та звернувся з цього приводу до директора бюро Олексія Сухачова.

«Верховний суд звертає увагу на те, що проведення слідчих дій, зокрема обшуків, у судах саме собою несе істотні загрози для незалежності суддів, а тому такі дії мають проводитися виключно у виняткових випадках, за наявності належних фактичних та юридичних підстав і за умов суворого дотримання визначеної процесуальним законодавством процедури. За повідомленням Дніпровського районного суду міста Києва, обшук, проведений ДБР у приміщенні суду, був пов’язаний із розглядом конкретної судової справи, і цей факт викликає серйозне занепокоєння», - йдеться у заяві ВС.

У Верховному суді також наголосили, що «випадки втручання в діяльність судді у зв’язку з ухваленням ним судових рішень та незгодою з результатами судового розгляду провадження є неприпустимими».

Читайте також: Гелікоптер олігарха-втікача Жеваго передали українським військовим

Як повідомлялося, акціонером банку «Фінанси та Кредит» є екснардеп Костянтин Жеваго. Працівники ДБР у взаємодії з Офісом генерального прокурора продовжують роботу щодо повернення в Україну коштів банку «Фінанси та Кредит», а також екстрадиції причетних до їх крадіжки.

У листопаді та грудні 2023 року ДБР повідомило про підозру двом колишнім топпосадовцям банка «Фінанси та Кредит», які у складі злочинної організації розікрали понад пів мільярда гривень. Колишній власник установи ще у 2010 році створив злочинну організацію, через яку були вкрадені гроші банку, підриваючи українську економіку. До виведення коштів та подальшої їх легалізації він залучив низку юридичних та фізичних осіб, а також заступників голови правління банку «Фінанси та Кредит», які до того ж були членами кредитного комітету банку.

За даними слідства, ексвласник банку через підставних осіб отримав контроль над приватним товариством, яке штучно отримувало кредитні кошти від банку. Рішення приймались кредитним комітетом банку «Фінанси та Кредит», до якого входили залучені ексолігархом учасники злочинної організації, у тому числі топуправлінці банку.

Після перерахування на комерційну структуру гроші перенаправлялись у підконтрольні олігарху компанії-нерезиденти для подальшої легалізації.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-