ДБР продовжує роботу над екстрадицією Жеваго

ДБР продовжує роботу над екстрадицією Жеваго

Укрінформ
Працівники Державного бюро розслідувань у взаємодії з Офісом генерального прокурора продовжують роботу щодо повернення в Україну коштів банку АТ “Банк “Фінанси та Кредит”, а також екстрадиції причетних до їх крадіжки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ДБР.

“ДБР спільно з АРМА працюють над поверненням зі Швейцарської Конфедерації арештованих понад 113 млн доларів на рахунках компаній, кінцевим бенефіціарним власником яких є екснардеп, акціонер банку АТ “Банк “Фінанси та Кредит” Костянтин Жеваго. Кошти були арештовані на підставі відповідної ухвали слідчого судді Печерського районного суду Києва від 26 жовтня 2022 року за запитом Державного бюро розслідувань. Компетентні органи Швейцарської Конфедерації повідомили ДБР про те, що сума активів, наявна на заморожених рахунках, перевищує 113 млн доларів”, - ідеться у повідомленні.

Заходи із застосування механізму передачі в Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, (АРМА) арештованих коштів перебувають на завершальному етапі.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну ускладнює процес екстрадиції, але бюро продовжує комунікацію із західними партнерами аби винні понесли заслужене покарання за рішенням українських судів, ідеться в повідомленні.

Так, 28 липня цього року за запитом ДБР на Кіпрі затримали спільника Жеваго – ексзаступника голови правління банку “Фінанси та Кредит”, триває процес узгоджень щодо його екстрадиції. Не припинятиме ДБР й спроб повернути в Україну олігарха-втікача та інших спільників, наголосили в бюро.

Триває розслідування кримінального провадження, готуються нові підозри співучасникам злочину.

29 червня ДБР повідомило про підозру посадовцям Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, який належить Жеваго. Підозру оголосили керівництву правління комбінату, начальникам відділів, через які здійснювали фінансові оборудки підприємства, а також керівництву фірми-прокладки, через яку відбувались махінації.

Слідство ДБР встановило, що посадовці комбінату протиправно заволоділи майже 400 млн грн від видобутку та подальшої реалізації корисних копалин державного значення без відповідних дозволів.

Зокрема топменеджмент продавав без відповідних дозволів щебеневу сировину, яка виготовлялась з відходів, видобутих у кар’єрі корисних копалин.

Готівка від продажу виводилася через конвертцентри та розподілялася між учасниками злочинної групи.

У листопаді та грудні ДБР повідомило про підозру двом колишнім топпосадовцям АТ “Банк “Фінанси та Кредит”, які у складі злочинної організації розікрали понад пів мільярда гривень

Колишній власник установи ще у 2010 році створив злочинну організацію, через яку були вкрадені гроші банку, підриваючи українську економіку. До виведення коштів та подальшої їх легалізації він залучив низку юридичних та фізичних осіб, а також заступників голови правління АТ “Банк “Фінанси та Кредит”, які до того ж були членами кредитного комітету банку.

За сприяння службових осіб банку було вкрадено майже 560,5 млн грн. Колишній власник достеменно знав, що до фінансових активів банку входять банківські депозити фізичних та юридичних осіб та кошти, отримані в межах рефінансування від Національного банку.

Ексвласник банку через підставних осіб отримав контроль над приватним товариством, яке штучно отримувало кредитні кошти від банку. Рішення приймались кредитним комітетом АТ “Банк “Фінанси та Кредит”, до якого входили залучені ексолігархом учасники злочинної організації, у тому числі топуправлінці банку.

Після перерахування на комерційну структуру гроші перенаправлялись у підконтрольні олігарху компанії-нерезиденти для подальшої легалізації.

Обрані запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою або застава до 460 млн грн.

Крім того, у 2023 році за ініціативи ДБР був арештований гелікоптер Жеваго, а згодом переданий військовим. Тепер літальний апарат виконує завдання в одній із бойових частин Збройних сил України.

У ДБР нагадали, що у межах розслідування кримінального провадження Жеваго оголошена підозра у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України. Також підозри повідомлені низці топменеджерів банку. Вони організували механізм розтрати 113 млн доларів фінансової установи, чим завдали шкоди інтересам держави та вкладників банку.

На сьогодні накладено арешт на майно олігарха, а також пов’язаних з ним юридичних осіб. Зокрема акції його підприємств на сотні мільйонів гривень корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості. Також, накладено арешт на майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім депутатом. Серед іншого, це 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир, вертоліт, яхта.

Ще у жовтні 2020 року арештовані активи, вартістю понад 300 млн грнь, були передані до АРМА. Це активи у вигляді корпоративних прав, коштів та 26 об’єктів нерухомості – оздоровчих комплексів, готелів, житлових та комерційних приміщень розташованих у центральних частинах Києва, Харкова, Полтави, Кривого Рогу, загальною площею понад 22 тис. кв. м.

ДБР активно співпрацює з органами юстиції, жандармерії та поліції Французької Республіки.

Читайте також: У Фінляндії розслідуватимуть причетність росіянина Петровського до військових злочинів в Україні

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді суд у Франції відмовив в екстрадиці Жеваго.

Фото: Дело

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-