Уряд просять переглянути критичні для агробізнесу положення Нацстратегії доходів

Уряд просять переглянути критичні для агробізнесу положення Нацстратегії доходів

Укрінформ
Асоціація “Український клуб аграрного бізнесу” звернулася до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та профільних міністерств з проханням доопрацювати окремі положення Національної стратегії доходів до 2030 року, котрі можуть мати негативний вплив для агросектору.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба УКАБ.

Зазначається. що аграрії просять уряд провести обговорення з представниками бізнес-спільноти з метою доопрацювання положень Національної стратегії доходів до 2030 року, які викликають занепокоєння.

“Впровадження положень Національної стратегії доходів до 2030 року в тому вигляді, який є на сьогодні, матиме суттєвий негативний вплив на економічний та інвестиційний клімат України. Розширення дискреційних повноважень контролюючих органів, ускладнення адміністрування не забезпечить довіри до контролюючих органів та не дозволить створити комфортне середовище для швидкого відновлення економіки суб’єктами господарювання”, – наголошується у зверненні.

Експерти УКАБ проаналізували Національну стратегію доходів до 2030 року та повідомляють, що вона має ряд критичних положень для аграрного бізнесу. Зокрема, ініціатива скасувати спрощену систему оподаткування для аграрного сектору в умовах війни, призведе до ще більшого фінансового навантаження на аграрний бізнес та зменшення надходжень бюджетів усіх рівнів. В асоціації зауважують, що наразі аграрії продовжують платити фіксований податок – плату за спрощений облік, а у разі скасування спрощеної системи, такої плати не буде, тому державний та місцеві бюджети лише втрачатимуть кошти.

Читайте також: У Брюсселі запрацював офіс Українського клубу аграрного бізнесу

Крім цього, підвищення акцизів на пальне, яке також передбачене у стратегії, сприятиме додатковому зростанню логістичних витрат усієї економіки та суттєвому підвищенню цін для громадян та бізнесу, що зробить українську продукцію більш дорогою та менш конкурентоспроможною на світовому ринку.

На думку експертів асоціації, надання повноважень Державній податковій службі України в односторонньому порядку накладати арешт на рахунки (майно) та блокувати їх без рішення суду може сформувати прецедент поширення практики блокування бізнесу. Крім того, така ініціатива погіршує інвестиційний клімат, що матиме значні негативні наслідки для економіки країни. 

В УКАБ підкреслюють, що під час напрацювання стратегії до обговорення не були залучені представники бізнес-спільноти та громадськості. Як наслідок, документ не включає інтереси агросектору, який наповнює бюджети всіх рівнів.

Читайте також: Врожай-2022 приніс українським аграріям учетверо менший за очікуваний прибуток

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів схвалив Національну стратегію доходів до 2030 року у грудні 2023 року.

Підготовка такої стратегії була однією із трьох попередніх умов для затвердження радою директорів МВФ програми розширеного фінансування EFF для України на 15,6 млрд дол. У фонді не раз наголошували, що українська влада має зосередитися на посиленні спроможностей збирати власні доходи - як податкові, так і митні.

Фото: Кабмін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-