Ситуація в енергосистемі складна, але контрольована - експерт

Ситуація в енергосистемі складна, але контрольована - експерт

Укрінформ
Зниження температури в Україні може призвести до дефіциту генерації, однак навіть економія кожним споживачем 1 кВт електрики дасть відчутний результат.

Таку оцінку висловив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"З одного боку, підготовча робота, проведена у теплі місяці, дає результати; обстріли не приносять росіянам очікуваного ефекту", - зазначив Харченко.

Він наголосив, що наразі графіки планових відключень не застосовуються, однак є знеструмлення через фізичні обриви мереж внаслідок негоди.

"З іншого боку, падіння температури дуже ускладнює ситуацію з точки зору генерації. Сьогодні вранці споживання було меншим за звичайне. Але важливо, щоб воно на цьому рівні - трохи нижчому звичайного для такої температури - і збереглося, тому що інакше буде дефіцит", - зауважив експерт.

Він підкреслив, що зараз є актуальним заклик до економії електроенергії. За словами експерта, нині в Україні є близько 14,5 млн споживачів, і відчутним результатом для енергосистеми буде навіть економія кожним споживачем 1 кВт електрики.

Читайте також: Українська енергетика під час ворожих ударів, зими та несприятливих погодних умов

"Ми маємо добрі шанси пройти зиму без відключень, але передбачити на 100% це не може ніхто. Це залежить і від кожної квартири, наскільки ми здатні організувати самі себе і трішки знизити власний рівень споживання", - зауважив Харченко.

Крім того, важливою є економія електрики бізнесом: експерт повідомив, що енергетики ведуть роботу з великими підприємствами у цьому напрямку.

Як повідомлялося, станом на 11:00 8 січня через погіршення погодних умов без енергопостачання залишилися споживачі у восьми областях. Кількість відключень може зростати.

Водночас, НЕК "Укренерго" прогнозує, що до вечора можливе різке збільшення рівня споживання електроенергії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-