Без великих морозів Україна зможе пройти зиму без відключень електроенергії - експерт

Без великих морозів Україна зможе пройти зиму без відключень електроенергії - експерт

Укрінформ
Українські теплові та гідроелектростанції через виснаженість у пікові періоди за несприятливих погодних умов не зможуть виробляти достатній обсяг електроенергії, проте якщо сильних або тривалих морозів не буде, Україна зможе пройти цей період без відключень електрики.

Таку думку висловив у ефірі Українського радіо експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, передає Укрінформ.

Коментуючи наслідки масованого обстрілу 2 січня, коли в енергосистемі частково були відключення, експерт зауважив, що немає підстав вважати, що ці ракетні удари мали ціллю енергетичні об’єкти.

«Йшлося про ... пошкодження повітряних ліній... Тому поки що не можна говорити про те, що ракетні удари впливають на роботу енергосистеми. Більше впливають погодні фактори: в листопаді та грудні - позитивно, бо листопад був надзвичайно теплим, а грудень не був по-зимовому холодним. Попри це, коли прийшли похолодання, ми бачили, як практично через день «Укренерго» залучало аварійну допомогу», - сказав він, наголосивши при цьому, що ракетні удари створюють ризик для енергосистеми.

Читайте також: Росія цієї зими змінює тактику масованих обстрілів України - британська розвідка

За його словами, перший морозний період, який очікується через кілька днів і триватиме менше тижня, покаже стійкість енергосистеми до морозів. «Ми можемо побачити навіть відключення енергопостачання. Проте те, що зіграє нам на руку в січні, - це скорочення енергоспоживання промисловістю. Адже промислові об’єкти зазвичай до кінця року виконують свої плани, а в січні наступає затишшя. Промисловість вже споживає менше електроенергії, і це може допомогти нам проскочити цей період, бо він морозним буде недовго за прогнозом. Плюс будуть не такі морози, як були, наприклад, в лютому 2022 року і в лютому 2021 року, коли вночі було по -20», - констатував фахівець.

Він зазначив, що зараз при невеликому морозі Україна буде змушена брати аварійну допомогу. «Все впирається в пропускну здатність і можливість Польщі, Румунії, Словаччини постачати електроенергію в цей період. ...Не у всі періоди, коли нам була необхідна маленька аварійна допомога, ці країни могли її надати. Має бути стабільний імпорт електроенергії, але не так, як нам пропонують викуповувати його на біржі. Це мають бути довгострокові контракти на певний обсяг електроенергії... Поки що, на жаль, такого немає», - зазначив Корольчук.

Читайте також: В енергокомпаніях перевірять правомірність бронювання працівників

На думку експерта, українській енергосистемі зараз бракує маневрових потужностей. «Теплові і гідроелектростанції підвиснажені, і в умовах тривалих холодів ми ... будемо мати відключення електроенергії. Але це за умови, що зима буде звичайна, зі звичайними холодними температурними режимами. Якщо буде просто теплий період, як у листопаді та грудні, то ми можемо пройти його без відключень електроенергії», - вважає Корольчук.

Як повідомлялося, голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький заявив, що за температуру мінус 10-15 градусів в енергосистемі може виникнути дефіцит.

Міністр енергетики Герман Галущенко поінформував, що енергетики відновили 2 ГВт потужностей електростанцій, що були пошкоджені минулого опалювального сезону через російські атаки.

Фото: ДТЕК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-