Латвія від початку повномасштабної війни надала допомогу Україні на €595 мільйонів

Латвія від початку повномасштабної війни надала допомогу Україні на €595 мільйонів

Укрінформ
Допомога Латвії Україні з початку російської агресії сягнула 595 млн євро, що становить 0,85% внутрішнього валового продукту держави.

Як повідомляє Укрінформ, про це заявив міністр закордонних справ Кріш’яніс Каріньш у щорічному звіті про зовнішню політику Латвії, повідомляє Delfi.

Від початку повномасштабної війни обсяг макрофінансової, гуманітарної допомоги та допомоги для розвитку з бюджету Латвії становив близько 39 млн євро. Ці кошти використали для внесків в інструменти ООН, Світового банку, Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції та розвитку і ОЕСР для підтримки України, а також для фінансування проєктів співпраці.

Каріньш підкреслив, що Латвія продовжує брати участь у процесі відновлення України, приділяючи особливу увагу Чернігівській області. Зокрема, з Програмою розвитку ООН було укладено договір на 2 млн євро про відновлення об'єктів соціальної інфраструктури в цьому регіоні.

У 2023 році Латвія виділила 5,1 млн євро на відновлення України, з яких 3,1 млн євро на різні проєкти реалізувало МЗС країни.

Як зазначив міністр, у 2023 році одночасно з реалізацією проєктів із подолання наслідків війни тривала реалізація проєктів із підтримки євроінтеграції України, на які з бюджету МЗС виділено понад 500 000 євро.

Від початку війни в Україні у лікарнях та реабілітаційних центрах Риги пройшли лікування та реабілітацію 240 українських воїнів.

Як зазначається у звіті, громадянське суспільство Латвії, підприємці та неурядовий сектор продовжують активно підтримувати Україну, надаючи гуманітарну і військову допомогу. Благодійний фонд "Ziedot.lv" отримав пожертви на суму понад 23,7 млн євро, які спрямовані на потреби оборонного сектору України, медичних установ, українських біженців у Латвії.

"На рівні ЄС МЗС виступає за зміну підходу до підтримки України, заявляючи, що вона має бути більш систематичною і сфокусованою на тривалому періоді, оскільки у Росії все ще достатньо ресурсів для продовження агресії. Латвія рішуче підтримує створення до 2027 року інструменту підтримки України в розмірі 50 млрд євро для надання макрофінансової допомоги та підтримки реформ", - сказав Каріньш.

Глава МЗС зазначив, що на двосторонній основі Латвія продовжувала надавати Україні всі види військової допомоги, обсяг якої з початку агресії склав 370 млн євро.

Читайте також: Міністр оборони Британії закликав світ наслідувати приклад Лондона і надати Україні допомогу

Як повідомляв Укрінформ, Україна у поточному році залучила понад 42 млрд дол. міжнародної допомоги, що дозволило профінансувати усі необхідні видатки.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-