У Фінляндії пропонують виділити Україні €80 мільярдів з Європейського стабілізаційного механізму

У Фінляндії пропонують виділити Україні €80 мільярдів з Європейського стабілізаційного механізму

Укрінформ
У Фінляндії запропонували виділити Україні 80 млрд євро з Європейського стабілізаційного механізму.

Про це Bloomberg повідомив голова центробанку Фінляндії Оллі Рен, передає Укрінформ.

Він зазначив, що Європейський стабілізаційний механізм може стати "планом Б" для допомоги Києву.

"У нас немає нагальної потреби в ESM на фінансових ринках, але є глибока, екзистенційна необхідність щодо України. Це питання свободи, демократії та захисту Європи", - сказав Рен.

За його словами, швидкий пошук коштів має важливе значення для стримування "загрози та імперіалістичних прагнень Путіна".

"Я дуже стурбований роз'єднаністю Європи і вето Угорщини. Не можна гаяти часу, тому інші 26 країн-членів ЄС повинні швидко зібратися і підготувати "план Б" без згоди Угорщини, яка, схоже, йде своїм шляхом ", - сказав він.

Механізм розширеного фінансування, створений у 2012 році, до цього часу розглядався як потенційний інструмент підтримки відновлення України в дискусіях між чиновниками в Брюсселі та Берліні. За словами директора-розпорядника П'єра Грамеґни, цей механізм має найбільший сплачений капітал серед усіх міжнародних інституцій - трохи більше 80 мільярдів євро, а також додатковий капітал, що може бути використаний, у розмірі близько 620 мільярдів євро.

Рен також зазначив, що "реалістична і надійна довгострокова стратегія для ЄС" повинна включати використання 260 мільярдів євро активів Центрального банку Росії у вигляді цінних паперів і готівки, заморожених ЄС, країнами "G7" і Австралією. Понад дві третини цих коштів знаходяться в ЄС.

Читайте також: У Фінляндії представили план долучення до післявоєнної відбудови України

Як повідомляв Укрінформ, під час Європейської ради 14-15 грудня лідери європейських країн не змогли ухвалити рішення щодо поправок до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, що передбачає виділення Україні допомоги в розмірі 50 млрд євро. Це рішення було заблоковане Угорщиною.

Тому спеціальний саміт ЄС із затвердження поправок до багаторічного бюджету на 2024-2027 роки, які включають створення Українського фонду на 50 мільярдів євро, відбудеться 1 лютого наступного року.

Фото: David Paul Morris/Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-