Обсяг торгівлі між Туреччиною та Україною досяг рекордних $8 мільярдів

Обсяг торгівлі між Туреччиною та Україною досяг рекордних $8 мільярдів

Укрінформ
Від початку війни обсяг торгівлі між Туреччиною та Україною досяг найвищого історичного показника. Попри війну турецькі інвестори продовжують реалізацію своїх проєктів в Україні.

Як повідомляє Укрінформ, про це виданню Patronlar Dünyası сказав голова правління Турецько-української бізнес-асоціації Бурак Пехліван.

За його словами, обсяг торгівлі між двома країнами досяг найвищого рівня - 8 млрд доларів у 2023 році, що є історичним максимумом. У т.ч. 3 млрд доларів становив експорт.

“Маємо турецькі інвестиції, які досягли приблизно 300 млн дол. за 22 місяці з початку війни. <...> турецькі інвестори залишаються країною, яка найбільше інвестує в Україну”, - сказав Пехліван.

“Сподіваюся, коли вступить у дію Угода про вільну торгівлю між Туреччиною та Україною, яка була підписана під час візиту нашого президента в Україну 3 лютого 2022 року, за три тижні до війни, але ратифікація якої було відкладена в парламентах через війну, обсяг торгівлі між двома країнами перевищить 10 млрд дол.», – сказав Пехліван.

За словами голови бізнес-асоціації, економіки двох країн не є конкурентними, а взаємодоповнюють одна одну.

“Хоча через війну економіка України скоротилася на 30%, а обсяг її зовнішньої торгівлі зменшився на третину, цьогоріч ми б’ємо черговий рекорд експорту. Сьогодні Туреччина увійшла до трійки лідерів в Україні як за показниками експорту, так й імпорту”, - сказав Пехліван.

Він уточнив, що значна частина інвестицій турецького бізнесу в Україні припадає на сферу відновлюваної енергетики. У цій сфері, зокрема, працюють турецькі компанії Güriş, Exim Holding і Pekingtaş Energy.

“Турецькі компанії, особливо ті, що інвестують у сферу відновлюваної енергетики, запізнилися на український ринок. Однак цей пізній вступ, який зазвичай був недоліком, під час війни перетворився на перевагу. Тому що на сьогодні 90% потужностей вітроенергетики України і 30% потужностей сонячної енергетики знаходяться на території окупованих Росією регіонів”, - передає видання слова Пехлівана.

Керівник асоціації також нагадав, що турецька будівельна компанія Onur Group є одним із найбільших іноземних інвесторів в Україні, має близько 5 тис. співробітників.

“Це найбільший інвестор країни у сфері будівництва. Його поточні інвестиції перевищують 200 млн дол. І ці інвестиції не лише в будівництво, а загалом у вісім галузей. Ця група настільки вірить у майбутнє країни, що інвестування триває у восьми різних секторах одночасно", - сказав він.

Читайте також: Україна і Туреччина мають значний потенціал для нарощування співпраці - конференція

Як повідомляв Укрінформ, 13 грудня в ході зустрічі першого віцепрем’єр-міністра України – міністра економіки Юлії Свириденко та новопризначеного посла Турецької Республіки Мустафи Левента Більгена йшлося про готовність України та Туреччини найближчим часом ратифікувати Угоду про вільну торгівлю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-