Глава «Енергоатома» закликав Європу розробити спільну стратегію для подолання залежності від РФ

Глава «Енергоатома» закликав Європу розробити спільну стратегію для подолання залежності від РФ

Укрінформ
Президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін закликав європейські держави розробити спільну стратегію диверсифікації постачання ядерного палива, щоб усунути з ринку російський «Росатом».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Енергоатома.

Котін зазначив, що «Росатом» надає послуги зі збагачення урану, переробки відпрацьованого палива, ремонту та обслуговування атомних електростанцій у ЄС. Так, у держав-членів ЄС є п'ятнадцять реакторів ВВЕР-440 і чотири реактори ВВЕР-1000.

«Для подолання цієї залежності важливо оцінити ступінь залежності європейських країн і розробити спільну стратегію диверсифікації. Важливо, щоб усі європейські країни об’єднали свої зусилля разом з Україною та наявними інструментами ЄС», – сказав очільник Енергоатома.

На його думку, ЄС може внести зміни у свої директиви, які дозволять Єврокомісії централізовано забороняти використання технологій «недружніх» країн. Котін також зауважив, що Енергоатом разом з відповідними структурами Словаччини, Чехії, Фінляндії, Угорщини та інших країн працює разом з Westinghouse над якнайшвидшим розгортанням постачання альтернативного палива.

«У межах програми Horizon Euratom реалізується проєкт прискореного впровадження альтернативного палива, який очолює Westinghouse. Його мета – до 2026 року завершити ліцензування палива для реакторів ВВЕР-440 в Європі. Якщо всі європейські країни перейдуть на альтернативне паливо для цього типу реакторів, Росія втратить щонайменше 2-2,5 млрд доларів доходу протягом наступних 5 років», – наголосив Котін.

Читайте також: Туреччина хоче запустити в 2024 році перший блок АЕС, яку будує «Росатом»

Як повідомлялося, Україна постійно закликає партнерів до посилення санкцій проти Росії, щоб послабити спроможність агресора вести повномасштабну війну. Йдеться, зокрема, і про корпорацію "Росатом", яка є співучасницею окупації ЗАЕС та порушення правил ядерної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-