Українські та польські молочники просять уряди створити умови, аби унеможливити блокування кордону

Українські та польські молочники просять уряди створити умови, аби унеможливити блокування кордону

Укрінформ
Об’єднання «Спілка молочних підприємств України» (СПМУ) та Польська молочна палата закликають уряди України та Польщі створити умови, які б унеможливили блокування українсько-польського кордону.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба СПМУ.

"У той час, коли Україна формує форпост на східних кордонах Євросоюзу – для розширення принципів демократії та вільного ринку, в тому числі й за активної підтримки Польщі, уряди обох країн мають взяти на себе ініціативу та відповідальність за створення умов, які б унеможливили виникнення подібних деструктивних ситуацій. Якщо такі ситуації все ж виникають, то уряди мають оперативно вживати необхідних заходів для їх врегулювання", - йдеться у тексті звернення.

Зазначається, що блокування транспортних перевезень на кордоні, які останнім часом практикуються деякими польськими організаціями, ставлять під удар повноцінні торговельні відносини між Україною та Польщею.

Читайте також: Блокування на польському кордоні виходить за межі заявленого страйку - Асоціація автоперевізників

У СМПУ та у Польській молочній палаті наголошують, що такі крайні заходи є неприпустимими; стаючи системними, вони починають становити загрозу розвитку як українських, так і польських компаній.

У заяві також ідеться про те, що збереження повноцінних торговельних відносин між Україною та Польщею однаково важливе для підприємців обох країн.

Зокрема, за даними Державної митної служби України, у січні - жовтні 2023 року Польща експортувала в Україну товарів майже на 5,5 млрд євро, у тому числі молочної продукції - на 160 млн євро. При цьому Україна експортувала до Польщі молочної продукції на 77 млн євро.

Читайте також: До протесту польських перевізників у четвер долучаться фермери - посол України

Як повідомляв Укрінформ, польські перевізники розпочали безстроковий протест 6 листопада. Серед основних вимог до уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня. Страйк призвів до повної зупинки руху на трьох прикордонних пунктах пропуску між Польщею та Україною: "Дорогуськ - Ягодин", "Корчова - Краківець", "Гребенне - Рава-Руськ".

Читайте також: Українські перевізники у відповідь польським розпочали протест на кордоні

На кордоні утворилися величезні черги з українських вантажівок, подекуди вони сягають по 40 км в обидва боки. Польські паркінги для багатьох водіїв стали місцем тимчасового проживання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-