Україна провела перший аукціон експорту й імпорту електроенергії за європейськими правилами

Україна провела перший аукціон експорту й імпорту електроенергії за європейськими правилами

Укрінформ
"Укренерго" та румунський оператор системи передачі Transelectrica на першому спільному аукціоні з продажу доступу до міждержавного перетину розподілили пропускну спроможність на експорт 60 МВт, на імпорт - від 80 до 170 МВт у різні години.

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова правління Укренерго Володимир Кудрицький у Фейсбуці.

"Укренерго почало продавати доступ до міждержавного перетину для експорту та імпорту електроенергії на спільних аукціонах. Стратегічно це черговий важливий крок до повноцінного членства в «енергетичному ЄС» та до майбутнього обʼєднання ринків. Але найголовніше для нашої енергетичної безпеки взимку - відкриття ще одного напрямку торгівлі електроенергією з ЄС", - написав Кудрицький.

Він повідомив, що в перший день спільних аукціонів за напрямками Україна – Румунія та Румунія – Україна розподілена пропускна спроможність на експорт 60 МВт, на імпорт – від 80 до 170 МВт у різні години.

Читайте також: Кабмін визначив особливості імпорту електроенергії в умовах воєнного стану

Крім того, Укренерго очікує, що спільні аукціони з іншими країнами – Польщею, Словаччиною та Угорщиною – запрацюють на загальноєвропейській платформі JAO (Joint auctioning Office) з початку 2024 року. Українська сторона виконала всі необхідні для цього умови; зараз очікуємо рішень регуляторів країн-сусідів.

Як повідомлялося, 25 серпня НКРЕКП погодила правила розподілу міждержавних перетинів з Румунією на спільних аукціонах. Функцію платформи, на якій відбуватиметься розподіл із цією країною, виконує аукціонний офіс НЕК "Укренерго".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-