Експорту 50 мільйонів тонн зерна на рік для України недостатньо

Експорту 50 мільйонів тонн зерна на рік для України недостатньо

Укрінформ
Щорічний експорт зернових в обсязі 50 млн т не задовольнятиме український сектор, оскільки для забезпечення цієї цифри потрібно на 20-25% скоротити посівні площі, що може боляче вдарити по економіці.

Про це повідомив в інтерв'ю для Українського радіо перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, передає Укрінформ.

"Щомісячний експорт обсягом 4 млн тонн нам вдається без діючого зернового коридора і в умовах обмежень. Така цифра точно нікого в Європі не буде бентежити, це умовно 50 млн т на рік. Але така цифра не задовольнятиме наш український сектор, тому що для забезпечення цієї цифри нам на 20-25% треба скоротити посівні площі. А це величезна кількість пайовиків, які живуть з оренди, працівників агропідприємств, це інвестиції в техніку тощо. Тому просто так чверть території покинути і припинити на ній сіяти – це боляче і мінус в економіку", – зазначив він.

За словами Висоцького, треба знайти компроміс не через зменшення експорту, бо роль агросектора величезна. "І будь-яке зменшення – це удар по економіці. 50 млн т – цього недостатньо, щоб ми могли надалі нормально функціонувати. В агросекторі зупинитися можна, але це дуже боляче. Згадаймо, як у 1990-х роках усе системно зупинялося, багато полів були просто в бур’янах. І вивести певні культури на виробництво вдалося лише у 2010-х, тобто на це пішло 10-15 років. Це дуже велика потенційна втрата. Сподіваємося, що розуміння з боку європейських країн буде, і ми продовжимо рухатися спільно в економіці, як і у взаємодії проти агресора. Вже зараз бачимо, що є велика ймовірність увійти в жовтень, працюючи спільно над подоланням викликів", – додав заступник міністра.

Він також розповів, що в більшості українських фермерів другий рік поспіль діяльність відбувається або в нуль, або у збиток. "Об’єктивно, сьогодні зернові є збитковими – що пшениця, що кукурудза. Є невелика маржинальність лише в олійних культурах – соя, ріпак, соняшник. Отже, тут ідеться не про заробіток, а про виживання. Цю продукцію хоча б за нульовою рентабельністю все одно треба продати, для того щоб знову посіяти, тобто продовжувати свою діяльність. Реалізувати, щоб далі працювати. Не більше, не менше", – повідомив Висоцький.

Урядовець наголосив, що економічний аналіз показує: немає підстав для закидів з боку сусідніх країн, що Україна здійснює не транзитне постачання, а залишає продукцію у Польщі та інших країнах, і це нібито шкодить їхній економіці.

Читайте також: «Зернові» перемовини з Україною просуваються - польський міністр

"Тому що є міжнародні біржі, які виступають індикаторами цін. Якщо порівнювати міжнародні біржові ціни та внутрішні ціни, наприклад у Польщі, то вони змінюються однаково. Навіть у період обмежень із 2 травня ціни не підскочили, а корелювали з біржовими цінами. Справді, був такий період, коли починаючи з лютого світові ціни пішли вниз, в тому числі й у цих країнах. Ми чітко бачимо, що це не Україна щось спровокувала, а змінилася світова кон’юнктура. І досвід літа, коли були обмеження на експорт, показав, що ціни у цих країнах корелювали з цінами на міжнародних біржах. Отже, тут впливають суспільно-політичні чинники, наприклад вибори. А економічний аналіз показує, що є лише вигода від вільної взаємної торгівлі. Сподіваємося, що з Болгарією та Румунією ці кроки запрацюють вже з початку жовтня, з цими країнами вже є погодження", – зазначив Висоцький. Він також висловив сподівання, що ситуація і в Польщі зміниться на краще після парламентських виборів 15 жовтня.

Як повідомлялося, у травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року.

15 вересня Єврокомісія не продовжила дію тимчасових обмежень ЄС щодо імпорту збіжжя з України до п’яти сусідніх країн Євросоюзу. Після цього Польща, Угорщина та Словаччина оголосили про рішення надалі одноосібно блокувати імпорт української агропродукції та припинили участь у Координаційній платформі, яка була створена під егідою Єврокомісії для вирішення зернового питання.

Читайте також: Українське зерно суттєво не впливає на ціни в сусідніх державах - Прем'єр

У відповідь Україна подала на Польщу, а також Угорщину, яка вчинила схожим чином, скаргу до СОТ. Київ не виключає запровадження дзеркальних кроків у відповідь на дії Польщі.

На зустрічі Координаційної платформи, створеної під егідою Єврокомісії для вирішення проблеми імпорту українського зерна до п’яти сусідніх країн ЄС, Україна представила план дій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-