Не F16 єдиними, або Як Нідерланди готові допомогти українським фермерам

Не F16 єдиними, або Як Нідерланди готові допомогти українським фермерам

Укрінформ
Уряд Нідерландів активно підтримує український агросектор, зокрема, допомагаючи впроваджувати новітні та енергоефективні технології у тваринництві

Через повномасштабне вторгнення Росії перед українцями продовжує поставати величезна кількість серйозних викликів. В умовах нестачі фінансових, трудових ресурсів та постійних ворожих атак аграріям необхідно не просто виживати, а ще, готуючись до вступу в ЄС, впроваджувати сучасні технології та міжнародний досвід.

У цьому нам активно допомагають партнери. Зокрема, Нідерланди, які, маючи високорозвинуте сільське господарство, з самого початку повномасштабної війни фінансово та консультативно підтримують українських фермерів. Що планується в цьому напрямку та які програми актуальні сьогодні Укрінформ дізнався у представників посольства Нідерландів.

ЕКОНОМІЧНА ПІДТРИМКА ВИМІРЮЄТЬСЯ НЕ ТІЛЬКИ ГРОШИМА

Окрім військової допомоги, яку дружні Нідерланди надають Україні, їхня увага також зосереджена на підтримці стабільності української економіки. Оскільки там вважають, що без цього виграти війну в економічного більш сильного агресора нам не вдасться.

«Пріоритетом, звичайно, є військова підтримка для забезпечення перемоги України. Другим пріоритетом є збереження стабільності української економіки, і підтримка її важливого сектора – сільського господарства. Росіяни намагаються зруйнувати українську економіку, зокрема, скасувавши Чорноморську зернову ініціативу, руйнуючи інфраструктуру України, блокуючи чорноморські та дунайські порти. Ми намагаємося допомогти українській економіці, й для цього існує багато політик, заходів та механізмів фінансової підтримки», – розповідає Укрінформу Рейнуд Нуйтен, радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Він зауважив, що у 2023 році актуальними для України є три пакети підтримки. У першому пакеті 180 млн євро виділено на гуманітарну підтримку, сільське господарство та раннє відновлення.

Рейнуд Нуйтен
Рейнуд Нуйтен

У другому – понад 118 мільйонів євро. Пакет складається з 83 млн євро на реабілітацію та охорону здоров'я (з них 58 млн євро – на відновлення інфраструктури, житла та систем питного водопостачання). Решта 25 млн євро виділено на медичні засоби та підтримку мобільних клінік.

І третій пакет підтримки України, за словами Нуйтена, буде анонсовано урядом Нідерландів восени.

Окрім цього, Нідерланди вже надали 10 млн євро на обладнання для надання допомоги та порятунку, зокрема рятувальні човни та плоти, у зв'язку з руйнуванням Каховської дамби. 875 тис. євро через Фонд прав людини на проєкти місцевих неурядових організацій (НУО) для підтримки українських правозахисників, та 25 млн євро – у вигляді грантів, які дозволять нідерландським компаніям та громадським організаціям зробити свій внесок у реконструкцію та відновлення України. “Гроші спрямовані на проєкти, які відповідають потребам України та сприяють реконструкції й відновленню вашої країни”, – підкреслив Нуйтен.

ПРО НІДЕРЛАНДСЬКО-УКРАЇНСЬКЕ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ “СЕСТРИНСТВО”

Основна підтримка Нідерландів, що надходить агросектору України, йде через Єврокомісію та міжнародні фінансові інституції, зокрема Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Тож на початку цього року Нідерланди надали ЄБРР гарантію на суму 25 мільйонів євро для фінансування українських компаній, що працюють у критично важливих галузях вітчизняного агропромислового комплексу.

«Ми допомагаємо українським фермерам будувати та оснащувати сучасні ферми, конкурувати на європейських ринках, у тому числі за рівнем якості продукції. Україна й Нідерланди є сільськогосподарськими країнами. В Україні є земля, клімат, ми ж володіємо знаннями про те, як максимізувати ці фактори та підвищити врожайність. Також у нас є двосторонні програми підтримки, де ми намагаємося допомогти нідерландському приватному сектору налагодити зв'язки з агрокомпаніями в Україні”, – каже Нуйтен.

За його словами, нещодавно уряд Нідерландів відкрив програму субсидування нідерландських та міжнародних компаній, які хочуть працювати над відновленням України. Програма дозволяє отримати гранти для проєкту в Україні у розмірі від 500 тис. євро до 5 млн євро з відшкодуванням до 100% загальних прийнятних витрат. Наприклад, компанія Difco International BV (спеціалізується на розвитку та управлінні сільськогосподарськими проєктами в молочній галузі, – ред.) є учасником такої двосторонньої програми підтримки України. Її директор Рене Кремерс стверджує, що уряд Нідерландів планує розширення масштабів допомоги для українських фермерів.

Рене Кремерс
Рене Кремерс

“На цей час ми реалізуємо певні програми, здебільшого це технічна допомога. Але схоже, що уряд збирається скоро надати фінансування для великих проєктів, тому ми готуємося”, – сказав у коментарі Укрінформу Рене Кремерс.

Він зауважив, що в Нідерландах багато уваги приділяється енергоощадженню в сільському господарстві. А в Україні є багато фермерських господарств, де можна заощадити до 50% енергії. І тут може знадобитися як фінансова, так і консультативна допомога спеціалістів з Нідерландів.

«Коли я говорив про енергоощадження кілька років тому в Україні, ваші фермери здивовано запитували: “Про що ви говорите?”. Їх це мало хвилювало, тому що ціна на енергію була дуже низькою. Зараз енергія коштує дорого, взимку під час блекаутів узагалі був дефіцит електроенергії. В цих умовах, якщо ви можете заощадити 50% енергії з невеликими інвестиціями – це величезний технологічний крок», – каже Кремерс.

Крім того, багатьом українським фермерським господарствам, на його думку, не вистачає ветеринарного сервісу та препаратів. Але на прикладі нідерландських господарств є можливість вести тваринництво більш ефективно, щоб тварини якомога менше потребували ліків.

Тож знання та нові технології у ветеринарії нідерландські спеціалісти готові передавати українським. “Зараз приватні компанії намагаються отримати більш суттєву допомогу від уряду Нідерландів, щоб допомогти українським фермерам. Поки що це була лише передача знань, і ми сподіваємося отримати кошти для постачання в Україну також товарів та послуг для агросектора», – підкреслив Кремерс.

ЕФЕКТИВНІСТЬ ТВАРИННО-МОЛОЧНОГО КОМПЛЕКСУ – В ПРІОРИТЕТІ

Координатор проєктів посольства Нідерландів в агросекторі Мирон Пундор у розмові з кореспондентом Укрінформу пояснив переваги такого співробітництва: «Ефективне тваринництво – це не лише 30+ літрів молока від корови в день. Це коли вміст жиру в цих 30 літрах буде 4,5%, а молочного білка – 3,6% і більше. Це коли корова живе до п'яти лактацій чи довше, і коли з 1 кг сухої речовини корму отримаємо 2 л молока і т.д.”.

Мирон Пундор
Мирон Пундор

Він давно займається координацією проєктів у сфері тваринництва і, зокрема, взаємодією з українськими виробниками, кажучи, що минулого року десять українських господарств, наприклад, мали змогу отримати безплатно нідерландські тестові системи й провести геномне дослідження свого поголів'я. За його словами, в січні цього року в Україні стартував пілотний проєкт додаткового моніторингу за здоров'ям корів через сире молоко.

«У Нідерландах добре розвинуте сільське господарство, і цей проєкт підтримки покликаний поділитися успішним досвідом та напрацюваннями, познайомити нідерландські компанії з українськими фермерами», – розповів експерт.

У 2023 році уряд Нідерландів разом із групою нідерландських компаній розпочали ряд проєктів з підтримки молочного сектору в Україні, що спрямовано на безпосередню підтримку вітчизняних виробників молочної продукції та впровадження європейських стандартів у діяльність їхніх підприємств.

Одним із напрямків цього проєкту є щоквартальний рандомний відбір проб з товарних партій молока та аналіз їх на лептоспіроз H. Цей збудник небезпечний тим, що може спричинити аборт у вагітних жінок. В Україні багато жінок працюють на молочних фермах, тому запобігання поширенню цього захворювання безпосередньо сприятиме створенню безпечного робочого середовища в короткостроковій перспективі, а в довгостроковій – стане частиною цілісної системи моніторингу здоров'я тварин.

Інші проєкти вивчають можливості залучення зовнішньої фінансової підтримки. Багато фермерських господарств в Україні мають проблеми з оборотними коштами через війну, що спричинені прямими збитками, втраченими ринками, зруйнованою логістикою та низькими цінами на молоко й зерно. Поки що не існує фонду, який би компенсував українським фермерам прямі збитки за допомогою грантів. Проте є можливості для використання експортних кредитів.

За словами Пундора, зараз уряд Нідерландів разом із Посольством Нідерландів у Києві працює над розробкою масштабних проєктів підтримки сільгоспвиробників, які будуть фінансуватися міжнародними донорами.

“Основна увага приділяється проєктам, які мають швидку віддачу і допомагають підготувати агросектор України до майбутнього вступу в ЄС”, – сказав експерт.

Напрямки, які охоплюватиме проєкт, включають:

● питання ефективності використання кормів (корми становлять понад 50% собівартості молока, тому грамотне заощадження на кормах означає зниження собівартості виробництва);

● зелену енергетику (виробництво біогазу та сонячної енергії на молочних фермах зменшує витрати на електроенергію і є частиною стратегії енергетично нейтрального ланцюга виробництва молочної продукції. Інноваційні нідерландські сонячні панелі без скла, наприклад, економлять енергоресурси та у разі пожежі не забруднюють середовище уламками скла);

● управління біологічними відходами (до війни мінеральні добрива були дешевшими, і цінність гною як добрива недооцінювалася, Нідерланди ж мають великий досвід ефективного перероблення та використання гною в рільництві);

● освіту й навчання (через мобілізацію багато українських фермерських господарств мають нестачу кадрів, тому існує потреба у практичних тренінгах для навчання людей та підвищення ефективності праці).

Очікується, що залучені до проєкту нідерландські компанії, передадуть технології, ноу-хау та досвід в Україну – і таким чином сприятимуть посиленню її сільськогосподарського сектора.

“З боку Нідерландів існує не лише комерційний інтерес, а й політична підтримка для допомоги аграрному сектору України», – резюмує Рейнуд Нуйтен.

Олександра Клітіна, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-