Єврокомісія не отримувала запитів на продовження заборони аграрного імпорту з України

Єврокомісія не отримувала запитів на продовження заборони аграрного імпорту з України

Укрінформ
Європейська комісія на сьогодні не отримувала офіційних звернень щодо продовження дії превентивних заходів проти імпорту сільськогосподарської продукції з України, які нині поширюються на п’ять країн-членів ЄС.

Про це заявив речник Єврокомісії Балаш Уйварі на брифінгу у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Єврокомісія інтенсивно працює з цими п’ятьма країнами, з Україною та Молдовою, щоб вирішити логістичні проблеми, і збільшити спроможність «коридорів солідарності», зокрема в межах координаційної платформи за лідерства виконавчого віцепрезидента Єврокомісії Валдіса Домбровскіса. Єврокомісія на цьому етапі не отримувала жодного запиту на продовження виключних превентивних заходів для п’яти «прифронтових» держав-членів. Нині наші зусилля зосереджені на тому, щоб допомогти Україні вивезти продукцію на світовий ринок», - зазначив речник.

Читайте також: Польща закриє кордон у разі відмови ЄС продовжити ембарго на імпорт українського зерна

Він нагадав, що на цей момент пшениця, кукурудза, насіння ріпаку та соняшник українського походження можуть бути імпортовані у будь-яку країну ЄС та перебувають у вільному обігу в усіх країнах-членах Спільноти, окрім п’яти. Українська продукція може надходити або проходити транзитом через ці п’ять країн-членів з застосуванням спільних митних і транзитних процедур з метою доправлення цих товарів у країни за межами ЄС.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький напередодні заявив, що у разі відмови Єврокомісії продовжити після 15 вересня заборону на імпорт до п’яти країн ЄС зерна з України Польща в односторонньому порядку “закриє кордон”.

Від початку російської агресії через "коридори солідарності" з України експортовано понад 35 мільйонів тонн зерна та продовольства.

У травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони продовжили до 15 вересня 2023 року.

Читайте також: Бербок: Разом з партнерами працюємо, щоб українське зерно не згнило в елеваторах

Міністри сільського господарства цих країн 19 липня ухвалили спільну заяву з вимогою продовження рішення Єврокомісії щодо запровадження захисних заходів проти імпорту українського продовольства до кінця року.

Перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко наголосила, що у разі продовження Єврокомісією заборони на імпорт українського зерна після 15 вересня Україна буде вимушена розглянути дзеркальні заходи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-