ЄС скасує обмеження на імпорт з Японії, встановлені після аварії на АЕС у Фукусімі

ЄС скасує обмеження на імпорт з Японії, встановлені після аварії на АЕС у Фукусімі

Укрінформ
Європейський Союз скасує всі обмеження на імпорт харчових продуктів з Японії, які були запроваджені 2011 року після аварії на АЕС у Фукусімі.

Про це повідомляє Kyodo, передає Укрінформ.

Відповідне рішення ухвалено на саміті Японія – ЄС, який відбувся у Брюсселі за участі президента Європейської Ради Шарля Мішеля, очільниці Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн та прем’єр-міністра Японії Фуміо Кішіди.

Зазначається, що такий крок відповідає намірам сторін зміцнити надійність ланцюжків постачань ключових промислових і сировинних ресурсів та дозволить ще тісніше співпрацювати у сферах безпеки на морі та в кіберпростору, зважаючи на зростання викликів з боку Китаю та Росії.

Євросоюз і Японія домовилися істотно посилити комунікацію з питань безпеки й налагодити з цією метою стратегічний діалог на рівні міністрів закордонних справ.

У спільній заяві сторони вказали на різні занепокоєння, пов’язані з діями Китаю, але підкреслили важливість відвертого спілкування з Пекіном та прямого вираження стурбованості.

«Важливо співпрацювати з Китаєм, враховуючи його роль у міжнародному співтоваристві та розмір його економіки, зокрема, щодо глобальних викликів, а також у сферах спільного інтересу», – йдеться у заяві.

Читайте також: Японія і НАТО ухвалили розширену програму партнерства і співпраці

Лідери Євросоюзу і Японії також пообіцяли тісно співпрацювати в питаннях енергетичної безпеки, зміни клімату, космічного простору.

Зв’язки Японії з Європою значно поглибилися після пандемії COVID-19 і вторгнення Росії в Україну. Проте Токіо знадобився час, щоб переконати блок 27 країн скасувати посилений контроль для деяких видів морепродуктів і сільськогосподарської продукції з Фукусіми та дев’яти інших префектур, який установлює додаткової перевірки на радіонукліди та сертифікацію безпеки.

На пресконференції Урсула фон дер Ляєн заявила, що зняття обмежень базується на науково обґрунтованих рекомендаціях фахівців і відповідних відомств.

Рішення ЄС було прийнято після того, як минулого тижня МАГАТЕ дійшло висновку, що план Японії зі скидання знезараженої води зі зруйнованої АЕС у Фукусімі відповідає стандартам безпеки та не становить ризику для здоров’я людей чи довкілля.

Читайте також: Компанії-оператору АЕС «Фукусіма-1» дозволили скидати знезаражену воду в море

За словами японських урядовців, заборону на імпорт може бути скасовано вже на початку серпня, якщо всі процедури ЄС пройдуть гладко.

Після цього контроль над японським імпортом залишиться в 11 країнах і регіонах, включаючи Китай, Південну Корею та Гонконг. Як сподіваються в Токіо, Ісландія і Норвегія, які переважно використовують стандарти ЄС для імпорту, можуть незабаром також скасувати обмеження.

Експорт харчових продуктів з Японії до ЄС за 2022 році збільшився на 8,2% - до $490 мільйонів (68 мільярдів єн). А за десятиліття він зріс більш ніж утричі завдяки популярності японської кухні в Європі.

Саміт Японія - ЄС у столиці Бельгії відбувся через день після саміту НАТО у Вільнюсі. Попередній такий форум відбувся у травні 2022 року в Токіо.

Як повідомляв Укрінформ, Гонконг, другий після материкового Китаю найбільший покупець японських морепродуктів, має намір заборонити їх імпорт із більшості префектур Японії, якщо Токіо почне скидати в океан знезаражену воду з АЕС «Фукусіма-1».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-