Повернення довоєнної системи оподаткування: Раді рекомендують ухвалити законопроєкт

Повернення довоєнної системи оподаткування: Раді рекомендують ухвалити законопроєкт

Укрінформ
Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити у другому читанні та в цілому проєкт урядового закону №8401. Набуття чинності змін передбачається з 1 серпня 2023 року.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт №8401. Прийняття цього законопроєкту є важливою умовою, передбаченою угодою з МВФ», - ідеться в повідомленні.

Набрання чинності відповідних змін передбачено з 1 серпня 2023 року. Зокрема, йдеться про скасування єдиного податку у 2%.

За інформацією Гетманцева, платник 2% ЄП матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Без подання такої заяви, а також якщо в заяві платник не вкаже бажану систему, платник 2% ЄП автоматично переводитиметься на систему, на якій перебував до обрання спрощеної.

Окрім того, проєктом закону передбачається, що новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%.

Читайте також: Повернення на довоєнну систему оподаткування очікується з 1 серпня – Гетманцев

Також депутат наголосив, що з 1 серпня 2023 року скасовується чинний мораторій на проведення перевірок. Проте пропонується встановити до 1 серпня 2024 року мораторій на проведення всіх перевірок ФОП 1 і 2 груп (крім тих, що проводяться через припинення господарської діяльності) та документальних або фактичних перевірок платників податків або об’єктів, що зареєстровані/розташовані на прифронтових територіях (у тому числі на територіях можливих бойових дій).

Читайте також: Україна і МВФ обговорили фіскально-бюджетну політику

Як повідомлялося, у Верховній Раді триває робота над законопроєктом №8401, який вносить зміни до Податкового кодексу та інших законів України, повертаючи систему оподаткування у довоєнний стан. Під час засідання робочої групи народні депутати визначили критерії, за якими сумлінні платники податків будуть позбавлені планових податкових перевірок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-