Австрійський суд відмовив у екстрадиції Бахматюка до України — аргументували війною

Австрійський суд відмовив у екстрадиції Бахматюка до України — аргументували війною

Ексклюзив
Укрінформ
Земельний суд Відня у кримінальних справах вирішив не задовольняти вимогу української прокуратури про екстрадицію колишнього голови VAB Банку ("ВіЕйБі Банк") Олега Бахматюка через війну та загрозу "значного погіршення умов у запитуючій державі".

Про це повідомила речниця суду Крістіна Зальцборн у відповіді на запит Укрінформу.

"...Після консультацій з компетентним суддею можу повідомити, що наразі – у зв'язку з війною в Україні – екстрадиція не відбувається. І йдеться не про рішення, яке стосується обвинувачення чи оцінки судом стану справи, а лише про ситуацію в запитуючій країні, як це передбачено відповідною судовою практикою Вищого земельного суду Відня, а також ЄСПЛ", - заявила речниця суду.

Вона також навела частину тексту відповідного судового рішення.

"...Перевірка вимог щодо прийнятності, з урахуванням розвитку війни в Україні, показала у цій справі, що у разі екстрадиції в Україну відповідна особа наразилася б на реальну небезпеку забороненого ст. 3 ЄКПЛ поводження і що будь-які гарантії з боку української влади також не зможуть запобігти цій небезпеці, тож екстрадиція в цей час недопустима. Зрештою, й тому, що наразі неможливо передбачити, як розвиватиметься війна в Україні у середньостроковій перспективі, а отже, не можна виключати значного погіршення умов у запитуючій державі, навіть у регіонах, які наразі не є основними театрами воєнних дій", - йдеться у рішенні суду щодо екстрадиції Бахматюка.

Читайте також: ВАКС заочно заарештував ексголову правління VAB Банку

Напередодні агентство "Інтерфакс-Україна" оприлюднило заяву Бахматюка про те, що Кримінальний суд Відня ухвалив рішення про відмову в його екстрадиції до України у справі ВіЕйБі Банку. Слухання справи розпочалося наприкінці минулого року, остаточне рішення ухвалене у січні й набуло чинності 6 лютого.

Бахматюк стверджував, що австрійський суд нібито визнав вимогу української прокуратури щодо його екстрадиції "незаконною", і це рішення нібито доводить, що відкриті проти нього справи Національного антикорупційного бюро не мають реального правового змісту.

Як повідомлялося, ексвласника VAB банку Олега Бахматюка оголосили у національний розшук 22 листопада 2019 року. НАБУ оголосило йому підозру у справі про заволодіння 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту Нацбанку.

У травні 2020 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) заочно заарештувала Бахматюка.

За даними пресслужби Нацбанку, Бахматюк загалом винен державі 29,3 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-