В ЄС створять робочу групу щодо використання активів рф для відновлення України

В ЄС створять робочу групу щодо використання активів рф для відновлення України

Укрінформ
В Євросоюзі буде створена Робоча група ЄС для розгляду використання заморожених російських активів для відновлення України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі, опублікованому на сторінці шведського головування в Раді ЄС.

“У принципі, все зрозуміло: росія повинна заплатити за відновлення України. Водночас це ставить складні питання. Це має бути зроблено відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права, і наразі для цього немає прямої моделі”, - заявив прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

Зазначається, що робоча група має бути створена у відповідь на останнє засідання Європейської ради, в якому взяли участь глави держав і урядів ЄС. Робоча група проведе правовий, фінансовий, економічний і політичний аналіз можливостей використання заморожених російських активів.

Рішення щодо повноважень Робочої групи буде ухвалено Coreper II (Комітет постійних представників урядів держав-членів Європейського Союзу) у середу, 15 лютого. Робочу групу очолить посол Андерс Анлід, генеральний директор Національної ради з торгівлі Швеції.

Читайте також: Конфіскація російських активів на відбудову України: перші кроки

Частина підготовчої роботи включатиме отримання більш чіткого уявлення про те, де розташовані російські державні активи та їх загальну вартість. Робота проводитиметься в тісній співпраці з робочою групою «Заморозити та конфіскувати» Європейської комісії.

Як повідомляв Укрінформ, Юридична служба Ради Європейського Союзу повідомила країнам-членам ЄС, що блок має юридичні повноваження тимчасово використати щонайменше 33,8 мільярда євро активів російського Центрального банку для фінансування відновлення України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-