Стелю цін на російську нафту треба знижувати до $35 за барель — Білявський

Стелю цін на російську нафту треба знижувати до $35 за барель — Білявський

Ексклюзив
Укрінформ
Без зниження стелі цін росія продовжить заробляти на нафті достатній ресурс для війни — сотні мільйонів доларів на добу.

Про такий ризик попередив у коментарі Укрінформу колишній директор з інтегрованих комунікацій НАК “Нафтогаз України”, експерт Центру Разумкова Максим Білявський.

За його словами, в кремлі хочуть отримати приблизно третину доходів цьогорічного бюджету за рахунок податкових платежів від нафтогазової галузі, заробивши таким чином щонайменше $127 мільярдів. І це - без урахування дивідендів та прибутків компаній. На такі показники агресор може розраховувати, якщо добовий видобуток нафти становитиме приблизно 10 мільйонів барелів, а її експортна ціна - $50 за барель. Отже, лише цей ресурс щодня приноситиме рф до пів мільйона доларів.

Читайте також: Ембарго на нафту з рф: як зробити його “дорожчим” для ворога

“Приблизно таких показників держава-терористка може досягнути, якщо світ зупинить зусилля із санкційного тиску та обмежиться вже ухваленими рішеннями. Такі ризики пов’язані принаймні з кількома факторами. Перший — те, що цінову стелю встановлено лише для основної російської експортної марки, Urals. Насправді ж більше третини постачань нафти з рф припадає на інші сорти, насамперед ESPO, ціна відвантаження якого - $66 за барель. Торгує агресор і сортами нафти Sokol та Vityaz, які коштують по $70 за барель”, - пояснив Білявський.

Тому міжнародна спільнота, на його думку, вже в січні має знизити поріг цінового обмеження на російську нафту усіх сортів до $35 за барель. Хоча навіть така ціна не позбавить москву величезних доходів, адже набагато перевищує собівартість видобутку нафти в рф. Проте можливості фінансування агресії все ж зменшаться.

Ще одним ризиком збереження санкційного тиску на теперішньому рівні Білявський назвав те, що, окрім ціни, на доходи держави-агресора впливають значні обсяги постачань. На фоні зменшення відпускних цін російської нафти сорту Urals її відвантаження зменшились мінімально.

Читайте також: Стелю цін на російську нафту треба знизити - прем’єрка Естонії

"За перший тиждень нового року сукупний потік російської нафти через морські порти зріс на 0,2 млн барелів на добу. Щодобові постачання з тихоокеанського регіону і Арктики зросли на 0,14 та 0,2 млн барелів відповідно, компенсуючи зменшення відвантажень із Чорного та Балтійського морів. Якщо порівнювати обсяги відвантажень з початком грудня, то вони скоротилися лише на 0,5 млн барелів - до рівня 2,5 млн барелів на добу”, - акцентував експерт.

Третій фактор, на який Україна та її партнери мають миттєво реагувати, — спроби обійти санкції в частині послуг іноземних сервісних компаній, - переконаний Білявський.

Як повідомлялося, з 5 грудня діє заборона на експорт нафти з рф до ЄС, а також встановлено цінову стелю в $60 за барель російської сировини, що перевозиться морем. Таке рішення ухвалила коаліція за обмеження ціни (Євросоюз, країни Великої сімки й Австралія), яка планує щомісяця переглядати рівень обмежень. Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас цими днями вкотре закликала союзників України якнайшвидше знизити встановлену цінову стелю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-