газпром заявив про «форс-мажор» щодо поставок газу у Європу – ЗМІ

газпром заявив про «форс-мажор» щодо поставок газу у Європу – ЗМІ

Укрінформ
Компанія газпром заявила своїм європейським клієнтам про "форс-мажорні обставини" щодо поставок газу в Європу.

Про це повідомляє Reuters із посланням на лист російського монополіста, передає Укрінформ.

Як зазначається, у листі від 14 липня газпром заявив, що заднім числом оголошує форс-мажор на поставки палива з 14 червня.

У повідомленні компанії йдеться, що вона не може гарантувати постачання газу європейським клієнтам через "надзвичайні" обставини.

Формулювання "форс-мажор" є стандартним у ділових контрактах і визначає надзвичайні обставини, які звільняють сторону від її юридичних зобов’язань. Таке оголошення не обов'язково означає, що газпром припинить поставки, а скоріше компанія таким чином заявляє, що не має нести відповідальності за невиконання умов контракту.

Читайте також: У Берліні констатують, що рф використала турбіну для Nord Stream як привід «перекрити газ»

За словами співрозмовників видання, форс-мажор стосувався поставок газу через Nord Stream 1, що нині проходить 10-денне технічне обслуговування, яке має завершитися в четвер.

Поставки російського газу в Європу за основними маршрутами, зокрема через Україну та білорусь, а також через газопровід Nord Stream 1 скорочуються вже протягом кількох місяців.

Як повідомляв Укрінформ, на прохання Німеччини Канада ухвалила рішення повернути газову турбіну Siemens Energy AG після технічного обслуговування для використання в російсько-німецькому газогоні Nord Stream 1. Рішення було прийнято попри заперечення уряду України.

Читайте також: Зеленський - Трюдо: Українці ніколи не сприймуть рішення щодо турбіни для Nord Stream

Міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон заявив, що тимчасовий дозвіл на експорт був виданий після тривалих обговорень з європейськими союзниками, а також із Міжнародним енергетичним агентством.

Читайте також: В Оттаві відбувся мітинг проти повернення турбіни Газпрому

Згодом з’явилася інформація про дозвіл канадського уряду на ремонт турбін газопроводу протягом двох років, що дозволяє імпортувати та реекспортувати до шести турбін, які обслуговуються на заводі Siemens Canada у Монреалі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-