Україна планує збільшити експорт електроенергії до 2025 року - Галущенко

Україна планує збільшити експорт електроенергії до 2025 року - Галущенко

Укрінформ
Україна планує збільшити пропускну спроможність для експорту електроенергії до Європи до 5 ГВт із нинішніх 1,69 ГВт.

Про це під час міжнародної конференції з відновлення України у Лугано (Швейцарія) сказав міністр енергетики Герман Галущенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми хочемо збільшити експортні спроможності до 5 ГВт. У нас зараз (пропускна спроможність - ред.) 1,69 ГВт, це технічна можливість, (зараз - ред.) експортуємо 100 МВт як тестові», - зазначив Галущенко.

Згідно з даними презентації, збільшити експортну спроможність до 5 ГВт планується до 2025 року. Міністр підкреслив, що продаючи електроенергію до Європи, Україна зможе отримувати доходи. Водночас, виходячи з різниці цін між українським та європейським ринками, ЄС зможе заощаджувати на купівлі електроенергії та не імпортувати російські енергоресурси.

«Це ситуація, виграшна для обох сторін», - додав Галущенко.

Він також наголосив на важливості санкційної політики щодо росії.

Читайте також: В Україні планують побудувати 7,1 ГВт нових потужностей "зеленої" енергетики — Галущенко

Як повідомлялося, 30 червня Україна відновила експорт електроенергії. На першому етапі експортується 100 МВт у напрямку Румунії. Надалі доступні обсяги в напрямку країн ЄС будуть поступово збільшуватися.

Україна і Польща планують відновити міждержавну повітряну лінію електропередачі для введення її в експлуатацію на напругу 400 кВ у найкоротші терміни. За прогнозами Укренерго, відновлення цієї лінії дасть змогу підвищити український експортний потенціал щонайменше на чверть.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-