«Руку допомоги» на час воєнного стану згорнули, але повернемо - Лазебна

«Руку допомоги» на час воєнного стану згорнули, але повернемо - Лазебна

Укрінформ
В умовах воєнного стану державна програма "Рука допомоги", яка допомагала безробітним малозабезпеченим українцям відкрити власну справу, призупинена.

Про це в інтерв’ю УНІАН повідомила міністр соціальної політики Марина Лазебна, передає Укрінформ.

«В умовах воєнного стану дію цієї державної програми для безробітних малозабезпечених, які прагнуть започаткувати власний бізнес, на жаль, призупинено», - сказала Лазебна.

Вона нагадала, що «пілот» програми був започаткований для вимушених переселенців 2014-2015 років. Тоді на відкриття власної справи безвідсоткова поворотна допомога надавалася безробітним переміщеним особам.

Читайте також: Понад 800 тисяч українців отримали допомогу з гуманітарного рахунку Мінсоцполітики

«Результати цієї програми перевищили очікування. Держава замість безробітних переселенців, яким щомісяця виплачувалась соціальна допомога, отримала платників податків, які створювали нові робочі місця. Громади отримали економічне пожвавлення та більш заможних мешканців», — зазначила міністр.

За її словами, цього року планувалося поширити дію програми на людей з інвалідністю. Але з початком війни все довелося згорнути. Проте схожі програми стимулювання підприємництва слід відтворити.

«Таку програму стимулювання підприємництва можна і потрібно використати для допомоги внутрішнім переселенцям, врахувавши гендерну складову, тобто те, що більшість із переселенців – жінки. Також програма допомоги у започаткування власної справи може стати важливою складовою пакета стимулів для повернення українців, переміщених за кордон. Тому ми обов'язково повернемося до цієї програми, яка дійсно може стати драйвером відбудови України та можливістю реалізувати мрію про власну справу на своїй землі для багатьох українців», - підкреслила Лазебна.

Читайте також: На допомогу переселенцям перерахували понад 4,1 мільярда – Мінсоцполітики

Як повідомлялося, проєкт “Рука допомоги” реалізовувався Міністерством соціальної політики за сприяння Світового банку в межах проєкту “Модернізація системи соціальної підтримки населення України” в Харківській, Львівській, Полтавській областях і окремих громадах Донецької, Житомирської і Чернігівської областей. Упродовж реалізації пілотного проєкту його учасники сплатили до державного бюджету близько 12 мільйонів гривень податків та єдиного соціального внеску.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-