ЄС не повинен мати ілюзій щодо «доброї волі» Газпрому чи кремля – єврокомісар

ЄС не повинен мати ілюзій щодо «доброї волі» Газпрому чи кремля – єврокомісар

Укрінформ
Вимога кремля до європейських країн сплачувати за поставлений газ у рублях поставила багатьох у складну ситуацію, але виходити з неї потрібно на основі єдності й солідарності.

Про це заявила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон за підсумками Ради міністрів ЄС з питань енергетики, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Рішення Газпрому зупинити постачання газу в Польщу і Болгарію є ще одним поворотним пунктом у нинішній кризі. Це є невиправданим порушенням чинних контрактів і попередженням, що будь-яка європейська країна може стати наступною. Це також спроба розділити ЄС, на яку ми маємо відповісти посиленням нашої єдності й солідарності… Країни-члени та компанії не повинні мати жодних ілюзій, що вони можуть розраховувати на добру волю з боку Газпрому і російського режиму у цій справі», - наголосила Сімсон.

Читайте також: ЄС має плани на випадок, якщо росія повністю перекриє газ - Єврокомісія

Вона зауважила, що Єврокомісія надала країнам-членам чіткі інструкції, як діяти у ситуації, що була штучно створена кремлем. Вимога росії сплачувати за газ у рублях є спробою одноосібної зміни, не має під собою жодних комерційних підстав, і учасники ринку за всіма комерційними законами мають право відмовитися її виконувати.

«Багато європейських компаній будуть робити наступний платіж за газ у середині травня. Ми пояснили, що оплата в рублях призводить до очевидних порушень у застосування санкцій, оскільки дає змогу для здійснення операцій Центральним банком росії. Варто розуміти, що оплата в рублях через механізм конвертації, запроваджений російськими владними структурами, як і відкриття додаткового кореспондентського рахунку у Газпромбанку, є порушенням санкцій та не може бути прийнятним», - підкреслила єврокомісар.

Читайте також: Країни ЄС будуватимуть нові газопроводи, щоб позбавитися залежності від росії

Вона зауважила, що на цій стадії не існує негайних ризиків для європейської безпеки постачання. Нині постачання до Польщі та Болгарії здійснюється альтернативними шляхами з Греції та Німеччини. Вчора у межах енергетичного коридору TEN-E був уведений у дію проєкт «спільного інтересу ЄС» - газовий інтерконектор між Литвою та Польщею. У жовтні буде завершений енергетичний проєкт Балтійського трубопроводу, ключову роль у безпеці постачання також відіграватиме інтерконектор між Грецією і Болгарією.

Читайте також: Газпром порушив контракт, припинивши постачання до Польщі та Болгарії - Єврокомісія

«Останнім часом обсяг газу, який надходить у Європу через Україну та через (маршрут) Ямал зменшився і нині становить лише незначну частку у загальному постачанні. Водночас усі альтернативні шляхи максимально завантажені. Поставки скрапленого газу минулого тижня сягнули рекордно високого рівня у 0,4 мільярда кубометрів на день. Рівень заповнення газових сховищ у Європі наразі перевищує 32 відсотки і збільшується в усіх країнах. Тож зараз нашим спільним пріоритетом має бути підготовка до будь-якого переривання у постачанні газу», - наголосила Сімсон.

Читайте також: Штати не дозволять росії шантажувати Європу газом - Байден

Як повідомлялося, 1 квітня президент росії володимир путін зобов'язав вести розрахунки за газ тільки в рублях із країнами, які уряд росії визнав «недружніми» за їхню позицію щодо повномасштабного російського вторгнення в Україну.

27 квітня російський монополіст Газпром повністю призупинив постачання газу болгарській компанії "Булгаргаз" та польській PGNiG у зв'язку з несплатою в рублях за вже поставлене паливо. У відповідь Єврокомісія заявила про необхідність готуватися до повного переривання постачання російського газу до Європи та оголосила намір прискорити заходи щодо повного позбавлення залежності від російських енергоносіїв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-