«Сумніви» Росії в технічному стані газогону виглядають підозріло - ГТС України

«Сумніви» Росії в технічному стані газогону виглядають підозріло - ГТС України

Укрінформ
Українська ГТС готова конкурувати за транзит газу, а "сумніви" Росії відносно її технічного стану наштовхують на думку, що Європу готують до якоїсь раптової "несправності".

Про це в коментарі Укрінформу повідомила директор з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями "Оператора ГТС України" Ольга Бєлькова.

Вона зауважила, що Росія, коментуючи умовні гарантії США та Німеччини, висуває додаткові умови продовження транзиту, які раніше не обговорювалися.

"Українська ГТС діє у відповідності до законодавства, яке визнано на рівні ЄС таким, що повністю відповідає вимогам газових директив. Наші тарифи є прозорими та зрозумілими. Ми готові конкурувати, якщо подібні правила будуть застосовані повністю і до інших маршрутів. Без жодних виключень. А подібні "сумніви" з боку російської сторони щодо технічного стану нашої ГТС наштовхують на думку, що нас готують до якоїсь раптової "несправності". І якраз такі сигнали мають викликати додаткове занепокоєння у ЄС", - сказала Бєлькова.

Читайте також: Газпрому буде вигідно зберігати транзит газу через Україну - експерт

Вона підкреслила, що ГТС України ефективно та надійно транспортує газ на ринок ЄС протягом 30 років незалежності нашої держави та виконує всі зобов’язання.

"Ми здатні транспортувати 146 млрд куб. м газу на рік, тобто в 3,6 разів більше, ніж за діючою угодою з Газпромом (40 млрд куб. м на рік). Завдяки маневреності та гнучкості нашої ГТС транзит російського газу до країн Європи жодного разу не зупинявся. Натомість російські морські газопроводи подібної гнучкості забезпечити не можуть. За загальними показниками надійності ми не поступаємося іншим газогонам і цілком здатні конкурувати вже зараз", - прокоментувала Бєлькова.

На її думку, "сумніви" Кремля в попиті Європи на газ, ще більше додають запитань щодо доцільності "Північного потіку-2". Бєлькова зазначила, що на сьогодні й без "Північного потоку-2" надлишкові потужності з транзиту газу в Європу складають понад 100 млрд кубометрів, що майже вдвічі більше за потужності цього газогону.

Читайте також: Основна боротьба ще попереду – Макогон про угоду щодо «Північного потоку - 2»

Раніше у ЗМІ повідомлялося, що прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков підтвердив заяву Газпрому щодо готовності транзитувати газ через Україну після 2024 року за умови економічної доцільності й технічної готовності української ГТС.

США та Німеччина у Спільній декларації сходяться в думці, що в інтересах України та Європи продовжувати транзит газу через Україну після 2024 року. Відповідно, Німеччина зобов'язується використати всі доступні засоби впливу, щоб забезпечити продовження угоди про транзит газу з Росією до десяти років, і призначити для цього спеціального посланника.

"Північний потік-2" — російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають дном Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість будівництва оцінюють у 9,5 млрд євро. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром". У грудні 2019 року будівництво призупинили через санкції США. Тоді газопровід був побудований на 96%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-