Україна за місяць в 11 разів збільшила імпорт газу з ЄС

Україна за місяць в 11 разів збільшила імпорт газу з ЄС

Графік
Укрінформ
Обсяг транспортування газу з ЄС в Україну в січні-червні 2021 року становив 651,46 млн куб. м, із них за червень - майже 90,25 млн куб. м.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ОГТСУ

"У червні 2021 року обсяг транспортування газу з ЄС в Україну склав майже 90,25 млн куб. м, що в 11 разів перевищує обсяги травня. 100% обсягу газу імпортовано віртуальним реверсом з Угорщини. Всього за 6 місяців 2021 року було імпортовано 651,46 млн куб. м, зокрема в режимі митного складу для зберігання в підземних сховищах газу (ПСГ) 97,09 куб. м", - йдеться в повідомленні.

Чистий експорт природного газу з України до країн Європи за перше півріччя становив 63,72 млн куб, з них за червень — 14,92 млн куб. м. Всього за перше півріччя 2021 року експортовано 63,72 млн куб. м природного газу та реекспортовано з митного складу ПСГ 689,47 млн куб. м.

Зазначається, що в червні понад шість мільйонів кубометрів газу, які зберігалися в режимі митного складу в українських ПСГ, були реекспортовані до Румунії через трансбалканський газовий коридор. Причиною стала зупинка з 22 по 28 червня російського газопроводу "Турецький потік" для проведення ремонтно-профілактичних робіт.

"Попри наявність російських газопроводів в обхід України європейський ринок газу потребує диверсифікації маршрутів постачання у вигляді української ГТС. Унікальна розгалужена інфраструктура української ГТС дозволяє оперативно та гнучко реагувати на коливання попиту й за потреби надавати додаткові потужності для транзиту європейським партнерам", – коментує ситуацію гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

Читайте також: Газпром не поспішає збільшувати поставки попри дефіцит газу в Європі - оператор ГТС

Наразі Оператор ГТС України продовжує співпрацювати з партнерами з Румунії та Молдови над розвитком транспортування природного газу Транcбалканським маршрутом з метою збільшення потужності імпорту.

Як повідомляв Укрінформ, Оператор ГТС у серпні 2020 року на замовлення своїх клієнтів вперше здійснив реверсне транспортування газу Трансбалканським газовим коридором – з Греції через ГТС Болгарії та Румунії в Україну, що продемонструвало технічну готовність Транcбалканського маршруту транспортувати газ у зворотньому напрямку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-