Газпром не поспішає збільшувати поставки попри дефіцит газу в Європі - оператор ГТС

Газпром не поспішає збільшувати поставки попри дефіцит газу в Європі - оператор ГТС

Укрінформ
Російський «Газпром» не виявив зацікавленості у додаткових транзитних потужностях України попри рекордне зростання цін на європейських ринках газу.

У червні 2021 року транзит природного газу українською ГТС до країн Європи становив 3,72 млрд куб. м, що майже дорівнює показникам травня, передає Укрінформ з посиланням на "Оператора ГТС України"

"Середньодобовий транзит становив 124 млн куб. м. «Газпром» використовує всі раніше заброньовані потужності та не виявив зацікавленості у додаткових транзитних потужностях попри рекордне зростання цін на європейських ринках газу", - зауважили в ОГТСУ.

За звітний період Оператор ГТС України протранзитував до Польщі 0,331 млрд куб. м газу, до Словаччини – майже 2,44 млрд куб. м, до Угорщини – 0,776 млрд куб. м, до Молдови – 0,174 млрд куб. м.

Оператор ГТС України з квітня виставляв на місячний аукціон додаткові потужності точки з’єднання «Суджа» на кордоні РФ-Україна в обсязі 63,7 куб. м на добу. Однак ці потужності не були заброньовані, а це означає що «Газпром» не планує постачати додаткові обсяги газу до ЄС попри дефіцит газу у Європі, що вже призвело до зростання ціни на газ до історичних максимум від 2008 року – 37 євро за МВт/год. або понад 450 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте також: Вітренко назвав гарантії збереження транзиту газу через Україну

При цьому ПСГ Європи не заповнені й наполовину, а невдовзі ситуація тільки ускладниться: з 6 до 10 липня буде зупинена магістраль Ямал-Європа, а з 13 до 23 липня через планове техобслуговування зупиняється газопровід «Північний потік-1».

"Попри ці обставини додаткові потужності на липень 2021 року у точці з’єднання «Суджа», а також точках виходу з України до країн ЄС, знову не були викуплені", - зауважили в Оператора.

Більше того, 5 липня на річних аукціонах на платформах бронювання GSA Platform і Regional Booking Platform не були заброньовані додаткові потужності на газовий рік 2021-2022 (період з 1 жовтня 2021 року до 30 вересня 2022 року). Для річного бронювання Оператор ГТС України запропонував додаткові потужності в точках з’єднання Суджа та Сохранівка обсягом у 15 млн куб. м на добу (додатково до вже заброньованих за довгостроковим контрактом 40 млрд кубометрів на рік).

Читайте також: Гарантії для України у разі запуску Nord Stream 2 мають бути детально обговорені – Кулеба

«Оператор ГТС України є надійним партнером країн Європи, готовий збільшити транзит газу через територію України та пропонує додаткові потужності задля задоволення існуючого попиту на газ у Європі. Якщо «Газпром» не може задовольнити попит на газ, то потрібно надати іншим російським та середньоазійським видобувникам газу використовувати українську та російську ГТС для транзиту газу до ЄС», – повідомив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

На думку керівника Оператора ГТС України, Європейському Союзу варто надати оцінку діям «Газпрому» та зупинити зловживання домінуючою ринковою позицією з боку «Газпрому» з метою домогтися схвалення запуску проєкту «Північний потік-2».

Читайте також: Кулеба - про Nord Stream 2: Це політичний проєкт, щоб обійти Україну

Транзитна угода між НАК «Нафтогаз України» та російським ПАТ «Газпром», укладена наприкінці 2019 року строком на п’ять років. Вона передбачає бронювання Газпромом потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд куб. м (178 млн куб. м/добу) у 2020 році та по 40 млрд кубометрів (110 млн куб. м/добу) у 2021-2024 роках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-