Уряд затвердив порядок перевірки відповідності власника земельної ділянки

Уряд затвердив порядок перевірки відповідності власника земельної ділянки

Укрінформ
Кабінет Міністрів затвердив Порядок здійснення перевірки відповідності набувача або власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення вимогам, визначеним статтею 130 Земельного кодексу України.

Відповідне рішення члени уряду ухвалили на засіданні в середу, 16 червня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту постанови, Порядок здійснення перевірки відповідності набувача або власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення вимогам, визначеним статтею 130 Земельного кодексу України, містить чітку послідовність дій нотаріуса щодо здійснення перевірки фізичної особи/юридичної особи — набувача з метою посвідчення ним правочину про відчуженн6я земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Така перевірка включатиме, зокрема: встановлення особи набувача земельної ділянки сільськогосподарського призначення; встановлення кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи; перевірку застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) відповідно до Закону України “Про санкції”; перевірку віднесення набувача до переліку осіб, пов’язаних з провадженням терористичної діяльності, сформованого у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України; визначення загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності набувача.

За результатами проведеної перевірки набувача нотаріус буде зобов'язаний скласти протокол, в якому зазначатиметься інформація про відповідність/невідповідність вимогам Земельного кодексу України та рішення, яке прийнято за результатами такої перевірки.

Перевірка відповідності власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення вимогам, визначеним статтею 130 Земельного кодексу України, буде проводитися органом , що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель , і у разі виявлення порушення встановлених вимог зазначеним органом будуть готуватися матеріали для подання позову до суду про конфіскацію відповідної земельної ділянки.

Проведення перевірки здійснюватиметься з використанням , серед іншого, відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру та Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань.

Зазначається, що ухвалення проєкту дозволить реалізувати на практиці положення Закону щодо запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення та забезпечить конституційне право громадян України на вільне розпорядження своєю власністю.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що залишилося два тижні дії мораторію на продаж землі і через ці два тижні Україна стане "ще на крок ближче до успішних країн, де громадяни вільно можуть розпоряджатися своїм майном".

"Уряд і Верховна Рада запровадили багато запобіжників від зловживань. Землю зможуть купувати лише українці як фізичні особи і в розмірі не більше 100 гектарів. Все має бути прозоро і оплати лише в безготівковій формі, буде проводитись фінансовий моніторинг", - сказав Шмигаль.

Читайте також: Кабмін затвердив план підготовки до опалювального сезону

Він додав, що повноцінний запуск ринку землі забезпечить також сталий розвиток регіонів, громади стануть повноцінними власниками землі і зможуть вільно та прозоро нею розпоряджатись.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 28 квітня 2020 року підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення", який Верховна Рада ухвалила 31 березня 2020 року.

Зокрема, законом передбачено, що з 1 липня 2021 року громадяни України можуть набувати право власності на земельні ділянки сільгосппризначення площею до 100 га.

З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тис. га землі. Заборонено продаж державних і комунальних земель. Відповідно до закону, питання, чи надавати іноземцям право купувати землю, вирішуватиметься на референдумі.

Як відомо, стаття 130 Земельного кодексу України “Покупці земель сільськогосподарського призначення” визначає, що покупцями земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва можуть бути: а) громадяни України, які мають сільськогосподарську освіту або досвід роботи у сільському господарстві чи займаються веденням товарного сільськогосподарського виробництва; б) юридичні особи України, установчими документами яких передбачено ведення сільськогосподарського виробництва.

Також згідно зі статтею, переважне право купівлі земельних ділянок сільськогосподарського призначення мають громадяни України, які постійно проживають на території відповідної місцевої ради, де здійснюється продаж земельної ділянки, а також відповідні органи місцевого самоврядування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-