Законопроєкт про відокремлення ГТС від Нафтогазу зареєстрували в Раді

Законопроєкт про відокремлення ГТС від Нафтогазу зареєстрували в Раді

Укрінформ
Верховна Рада 7 жовтня зареєстрували законопроєкт №2239 "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу".

Законопроєкт зареєстрований без тексту. Разом з тим, ознайомитися з документом можна на сайті ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ).

Як повідомляв Укрінформ, представники ТОВ «Оператор ГТС» та Секретаріату Енергетичного співтовариства ЄС досягли домовленості щодо змін до законодавства України, які є критично важливими для сертифікації ТОВ «Оператор ГТС України» та її успішного проходження як з боку Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), так і з боку Секретаріату Енергетичного співтовариства ЕС.

Читайте також: "Оператор ГТС України" подав до Нацкомісії заявку на проходження сертифікації

Напрацьовані Оператором ГТС зміни до законодавства розроблені на виконання вимог постанови Кабінету міністрів України № 840 від 18 вересня 2019 року щодо відокремлення і незалежності Оператора ГТС (анбандлінгу).

Зокрема, розроблено зміни до Господарського, Земельного та Податкового кодексів України, а також Законів України «Про трубопровідний транспорт», «Про управління об’єктами державної власності», «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про Кабінет Міністрів», «Про публічні закупівлі» і «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг».

Читайте також: Штати пропонували ввести до складу правління "Нафтогазу" американців — ЗМІ

Для своєчасної сертифікації нового незалежного Оператора ГТС, всі зміни до законодавства мають бути опрацьовані та належним чином введені в дію до 1 листопада 2019 року. Адже саме з цієї дати, враховуючи обмежені терміни, має бути розпочатий процес юридичного оформлення передачі активів від АТ «Укртрансгаз» до ТОВ «Оператор ГТС України».

Оператор ГТС України подав до НКРЕКП заявку на проходження сертифікації як оператор газотранспортної системи на виконання постанови Кабінету міністрів України №840 від 18 вересня 2019 року. Очікується, що компанію буде сертифіковано національним регулятором із подальшим підтвердженням з боку Секретаріату Енергетичного співтовариства до 1 січня 2020 року.

З 1 січня 2020 року має відбутися юридичне відокремлення ТОВ «Оператор ГТС України». Володіти та керувати ним буде ПАТ «Магістральні газопроводи України», яке підпорядковане Міністерству фінансів України. Обрана модель забезпечує незалежність нового оператора ГТС від Групи Нафтогаз України - Naftogaz, повне відокремлення діяльності з транспортування газу від діяльності з його видобування та постачання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-