Коболєв пояснив, коли енергетика України зможе працювати за європейськими законами

Коболєв пояснив, коли енергетика України зможе працювати за європейськими законами

Укрінформ
Українська сторона рішуче налаштована на те, щоб швидко привести власні регуляторні норми у сфері енергетики у відповідність до європейського законодавства.

Про це у п’ятницю в Брюсселі під час презентації можливостей газової транзитної системи України заявив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна має намір уточнити національні регуляторні правила, щоб всі газові взаємини в країні керувалися положеннями Третього енергетичного пакету ЄС, та інших відповідних регуляторних документів. Ми, як Нафтогаз, ставимо таку мету. Переконаний, що таким є прагнення української сторони в цілому – разом з новим Президентом, новим урядом і новим парламентом, які повністю віддані досягненню такої цілі. Саме це ми обговорювали вчора (19 вересня) з Європейською Комісією», - сказав керівник НАК "Нафтогаз України".

Він назвав «вражаючими» зміни в роботі Верховної Ради та зауважив, що ніколи раніше не бачив, щоб український парламент працював з такою швидкістю.

«Потрібен час, щоб зважити, це добре або погано, але саме така висока швидкість (парламенту) надає нам впевненість, що до кінця поточного року всі необхідні зміни можуть бути здійснені. Тоді українська сторона буде готовою представити Європейській Комісії повний пакет регуляторних правил, які відповідають європейському законодавству», - заявив Коболєв.

Він зауважив, що Нафтогаз також прагне завершити власну ринкову трансформацію і лібералізацію, і в цьому ще має бути здійснена певна робота.

«Ми не приховуємо той факт, що Україна все ще має завершити процес анбандлінгу (розукрупнення), який був заблокований саме Газпромом, тому що Україна не могла провести анбандлінг, не порушуючи чинного контракту на транзит газу. Саме тому перед нами стоїть граничний термін - 1 січня 2020 року, перший день, коли завершиться чинний контракт, щоб завершити цю роботу», - підкреслив керівник Нафтогазу.

Читайте також: Крім російських: Коболєв про можливих партнерів ГТС України

Він висловив переконання, що ринкові перетворення у Нафтогазі та на газовому ринку України матимуть великий позитивний ефект для європейських споживачів, зокрема, за рахунок розширення можливостей у використанні підземних сховищ газу в Україні для його накопичення влітку з подальшим використанням у зимовий період. Ще один позитивний ефект може бути досягнутий шляхом зниження собівартості газу за рахунок зменшення тарифу на його транзит. Такий перегляд тарифу на транспортування газу, за словами Коболєва, є можливим за умови контрактного резервування Газпромом потужностей газотранспортної системи України для транспортування великого обсягу газу на тривалий період.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-